Biztonságosabb közlekedés Soroksáron

Az elmúlt években számos baleset történt a XXIII. kerületi Szent László utca – Tartsay utca kereszteződésben azért, mert az autósok nem tartották be az elsőbbségi viszonyokat. 2013. június 13-ától egy forgalmirend-módosítással biztonságosabbá tesszük a közlekedést a csomópontban.

A Budapesti Közlekedési Központ nyilvántartásai szerint 2002 óta 4 súlyos és 18 könnyebb személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a XXIII. kerületi Szent László utca  – Tartsay utca kereszteződésben. A problémát az okozza, hogy a kisebb forgalmú, hálózati szempontból jelentőséggel nem bíró Tartsay utca védett, ugyanis azon tömegközlekedési szolgáltatást nyújt a BKK: itt közlekedik a 36-os és a 923-as autóbusz is. Ezzel szemben a Szent László utca folytatása, a Török Flóris utca jelentős hálózati szereppel rendelkezik: ez az utca köti össze a Határ utat és térségét a Szentlőrinci út térségével. Ennek megfelelően ez az útvonal a Határ úttól végig védettséget évez, illetve azokban a kereszteződésekben, ahol alárendelt szereppel bír, a forgalmát jelzőlámpa szabályozza. Ez alól a balesetveszélyes Szent László utca – Tartsay utca csomópont képez csak egyedüli kivételt.

2013. június 13-ától megfordítjuk az elsőbbségi viszonyokat a kereszteződés közlekedésbiztonsági helyzetének javítása érdekében. A Török Flóris utca – Szent László utca útszakaszok hálózatban betöltött szerepe mellett a közelmúltban végzett forgalomszámlálási adatok is alátámasztották az intézkedés szükségességét.

A forgalmirend-változás keretein belül az eddig elsőbbségadásra kötelezett Külső Török Flóris utca – Szent László utca irány kap védettséget a tömegközlekedéssel járt Tartsay utcával szemben. A módosítással a közösségi közlekedési járatok nem kerülnek hátrányba, mert bár elsőbbséget kell adniuk a kereszteződésben, a forgalmi adatok alapján a várható időveszteség minimális. A járművezetők elsősorban a kihelyezett forgalmirend-változásra felhívó táblákon, lassító burkolati jeleken, sárga hátterű táblákon figyelmeztetjük a módosításra.

Kérjük az autósokat, hogy megfelelő óvatossággal közelítsék meg a kereszteződést!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*