Biztonságban vannak a szállodák a budapesti Duna-parton

Gyors körkérdéssel kereste  meg Magyar turizmus Zrt. kollégája a budapesti Duna-parti szállodákat, hogy megtudjuk, mennyiben befolyásolja az üzemelést a Duna áradása. Szerencsére a legtöbb helyen azt a választ kaptuk, hogy zavartalanul tudnak vendégeket fogadni. Így nyilatkozott a budai oldalon az art’otel Budapest és erről ad hírt honlapján a Lánchíd 19 Hotel is, a pesti oldalon sincs veszélyben sem a Budapest Marriott, sem a Sofitel Budapest Chaine Bridge, sem az InterContinental Budapest, igaz, a beázás veszélye miatt utóbbiban holnap lezárják a -2. szintet, ahol garázs és raktárak találhatók, és homokzsákokkal védekeznek az esetleges szivárgás ellen. Biztonságban van a Danubius Helath Spa Resort Helia, illetve szintén zavartalanul üzemel az Aquincum Hotel. Utóbbi elég távol van a víztől, és a HÉV vonalán már magasan felrakott homokzsákokkal védik a városrészt.

Ugyanakkor bizonytalan időre bezártak a Római-parti szállodák, a Hoiday Beach Budapest, Alfa Art Hotel, Budapest Lido Hotel is. A vendégeket más szállodákba költöztették és az épületek veszélyben lévő részeiről is magasabb szintre vitték, amit lehetett. A házakat mobilgáttal vagy homokzsákokkal igyekeznek védeni, arra számítanak, hogy az épületekben nem keletkeznek károk.
A jelenlegi becslések szerint jövő héten még biztosan zárva tartanak a szállodák, s az ár levonulása után csak a takarítást követően tudnak újra vendégeket fogadni, így a magas vízállás meglehetősen nagy kiesést okoz a hoteleknek.

Az árvíz elleni védekezéshez csatlakozni kívánó önkéntesek az alábbi oldalon találnak naprakész információkat: https://www.facebook.com/Arviz2013Osszefogas

Budapest turizmusát a legrosszabbkor bénítja meg az árvíz. Ahogy arról június 7-i Bulletinünkben (Turizmus Panoráma Bulletin 2013/109.) beszámoltunk, a budapestinfo.hu weboldalon angolul is közzétették, hogy a Magyarországon, illetve Budapesten tartózkodó turisták milyen elérhetőségeken tudnak folyamatosan tájékozódni az árvízhelyzettel kapcsolatban. A szállodahajók felkészültek az árvízre, el tudják látni utasaikat – tájékoztatta szerkesztőségünket a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ turisztikai divíziójának vezetője, Máté Gábor.

Annak érdekében, hogy a külföldi turisták budapesti tartózkodása biztonságos legyen, a BFTK-nál átnézték, milyen tájékoztatást kapnak a hazánkba látogatók. Ennek részeként meggyőződtek róla, hogy a szállodahajók el tudják látni utasaikat, Máté Gábor személyesen három szállodahajón is járt. A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság jó előre egyeztetett a szállodahajó-kapitányokkal, így senkit nem ért felkészületlenül az árvíz, zavartalan a turisták kiszolgálása. A Margitszigeten kívül az összes turistaattrakció elérhető, a turisták szállítása is zökkenőmentes. Az egyéni turisták sem maradnak információ nélkül, mert a Budapesti Közlekedési Központ bkk.hu/arviz címen elérhető weboldalán folyamatos tájékoztatást ad az áradás okozta közlekedési változásokról – a magyar mellett angolul is.

Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ közleménye szerint a www.budapestinfo.hu, a facebook.com/visitbudapest és a facebook.com/latogassbudapestre oldalak folyamatos tájékoztatást adnak. A BKK kifejezetten a közösségi közlekedéssel kapcsolatos információ szolgáltatás céljából hozta létre a www.bkk.hu/arviz aloldalt, amelyen többek között az is megtudható, hogy a turisták által kedvelt 2-es villamos vonal a rakparton az árvíz levonulásáig nem közlekedik.
A Margitsziget veszélyeztetettsége miatt későbbi időpontra tolódik a Margit Szigeti Szabadtéri Színpad nyitása, ezért a júniusra meghirdetett programok elmaradnak. Aki ezekre az előadásokra váltott jegyet, június 6-tól június 21-ig becserélheti a Budapesti Nyári Fesztivál más előadásaira, vagy visszaválthatja azokat. Ezzel kapcsolatban további információért a www.szabadter.hu weboldalra érdemes ellátogatni. A Kopaszi gátra tervezett I. Budai Fröccs és Barbecue fesztivál szintén új időpontban, 2013. július 19-20-21-én kerül megrendezésre.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft turistainformációs irodái mind telefonon, mind személyesen rendelkezésére állnak a Budapestre látogatóknak az alábbi elérhetőségeken:
• Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Terminal 2A: 8-23 (+36 1 296 5494, Terminál 2B: 10–20 (tel: +36 1 296 5495)
• Deák Ferenc tér, 1052 Budapest, Sütő u. 2.   Nyitva: 8–20 (tel: +36 1 318 8718)
• Liszt Ferenc tér, 1061 Budapest, Andrássy út 47.  Nyitva: 10–18 (tel: +36 1 486 3311 vagy 06 1 413 0551)
Non-stop turistainformációs vonal: +36 1 438-8080

További tájékozódás:
• a közlekedési helyzetről : www.bkk.hu/arviz
• Budapesttel kapcsolatos információk: www.budapest.hu
• általános információk: www.kormany.hu, www.budapest.hu

Komáromnál is magasabb a Duna vízszintje, mint a valaha mért legmagasabb érték. Budapesten 895 cm-rel várják a tetőzést. A város 930 cm-ig megvédhető – írta az MTI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*