Benyújtotta lemondását James Clapper, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője

A 17 hírszerző ügynökség munkáját irányító Clapper csütörtökön a kongresszusban jelentette be, hogy előző nap megírta lemondó levelét Barack Obama elnöknek, s mivel lejár a mandátuma, az átmeneti időszak végén távozik posztjáról.

    A bejelentést a hírszerzési vezető a kongresszusi meghallgatásán felolvasott nyilatkozatában tette. A meghallgatás egyébként – a hírszerzési ügyekben szokatlanul – ezúttal nyilvános volt. Adam Schiff, kaliforniai demokrata párti képviselő arról kérdezte Clappert: igazak-e a híresztelések, miszerint hivatalban marad a Trump-kormányzat idején is, mire Clapper azzal válaszolt: “nem uram, tegnap elküldtem lemondó levelemet”.
    James Clappert – aki a légierő nyugalmazott altábornagya – 2010-ben nevezték ki a hírszerzés élére, de már régóta – jóval a választésok előtt – jelezte, hogy az idén év végén, mandátuma lejártakor, mindenképpen távozni akar.     A szenátus hírszerzési bizottságáank ét tagja csütörtökökn arra sürgette Donald Trump megválasztott elnököt, hogy minél előbb nevezzen ki “tapasztalt hírszerzési szakembert”.

Forrás:MTI