Bemutatkozott Kaposvár, az idei Kiváló Európai Desztináció

A „Kiváló Európai  Desztinációk” magyarországi pályázatának 2013. évi nyertese, Kaposvár városa  szervezett tanulmányút keretében mutatta meg szakmai partnereinek a valóságban  is mindazt, amit „Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembe jön…” című  pályaműve tartalmazott. A nyertes projekt akadálymentes helyszínein  idegenvezető kalauzolta a csoportot.

Kaposvár  turisztikai szakemberei szem előtt tartják a fogyatékkal élő ügyfelek önálló  életvitelének támogatását, ebben korszerű és következetes politikát folytatnak.  Fontosnak tartják, hogy a fogyatékkal élők személyesen megismerjék,  megtapasztalják a turizmusban rejlő lehetőségeket és ehhez személyre szabott  segítséget kapjanak, legyen szó akár a Kaposváron szervezett rendezvényekről,  vagy más, a térségben rendezett programról. Erről szólt az a nap, amelyet azzal  a céllal szerveztek a turisztikai szektor és a sajtó képviselőinek, hogy mindezt  személyesen is megtapasztalhassák.

Az érkezőket Oláh  Lajosné, Kaposvár alpolgármestere köszöntötte a városháza gyönyörű épületében,  majd Magyarország legszebb főutcájának közepén fogadta őket a  2010 óta  teljesen akadálymentes kaposvári  Tourinform-iroda. A látássérültek  tájékozódását itt Braille-írásos turisztikai kiadvánnyal, dombornyomásos  Kaposvár-térképpel, audioguide-dal is támogatják, a hallássérülteket pedig  indukciós hurok segíti a kommunikálásban. A belvárosi séta alkalmával mindenki  meggyőződhetett arról, hogy a tervezők az apró részletekre is ügyeltek: a  köztéri szobrok mindegyike körbejárható, megtapintható, az útkereszteződésekben  „beszélő” lámpák segítik a vakok átkelését. A tömegközlekedési eszközök nagy  hányadán is megtalálhatók a Braille-írásos táblák. A séta következő állomása a  szintén akadálymentes Szivárvány  Kultúrpalota volt, majd az Agóra néven is ismert  Együd Árpád Kulturális Központ megtekintésével zárták a városnézést. A csoport  tagjai arról is megbizonyosodhattak, hogy a környék szálláshelyei, a belvárosi  Hotel Kapos és a Kardosfán található Ökoturisztikai és Konferenciaközpont is  felkészültek a speciális igények kiszolgálására. A kerekesszékkel közlekedők  akadálytalanul mozoghatnak mindkét létesítmény teljes területén, éttermeikben a  cukorbetegek és az ételintoleranciában szenvedők kéréseit is tudják teljesíteni.  A Bőszénfai Szarvasfarm állatsimogatója szintén jól megközelíthető akár  kerekesszékkel is: a vendégek testközelből ismerhették meg hazánk nagyvadjait, a  szelíd szarvasok ugyanis a simogatást is jól tűrik.

Mindez  jól mutatja, hogy a fogyatékkal élők turizmusba integrálásában, szabadidejük  élménydús eltöltésében, a természet, kultúra és a hagyományok legszélesebb körű  megismertetésében Kaposvár és a Zselic térségének tevékenysége  példamutató.

Az Európai Bizottság  2006-ban indította útjára a Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations  of ExcelleNce, EDEN) nevű projektjét, amely az európai kontinens természeti,  kulturális és szellemi örökségének sokszínűségét hivatott bemutatni a turisták  számára. A pályázat témája 2012/2013-ban az ,,akadálymentes turizmus”  (accessibletourism), amelyet Magyarországon  „Könnyű elérni, nehéz elhagyni – fókuszban az akadálymentes turizmus” mottóval  hirdettek meg. A cél olyan térségi – mindeddig akár ismeretlen – különleges  desztinációk kiválasztása, amelyek kortól, fizikai állapottól függetlenül  elérhetőek a legszélesebb közönség számára. 2013. május 9-én, zárókonferencia  keretében szakmai döntőbizottság választotta ki a nyertes pályázatot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*