“Belevalók”-Óvodai továbbképző program a cukorbeteg gyerekekért, a toleranciáért

“Belevalók” címmel ingyenes továbbképző programot indít az Egy Csepp Figyelem Alapítvány óvodai nevelők számára, hogy felkészítse az óvónőket, dadusokat a cukorbeteg gyerekek óvodai gondozására, és hogy megkönnyítse a diabétesszel élő kicsik óvodai felvételét, beilleszkedését a közösségekbe. A programban az alapítvány partnere a Kaméleon Olvasóklub.

 happy smiling kid outdoor doing OK portrait green toneEgy cukorbeteg kisgyerek óvodai elhelyezése kemény dió: sok helyütt fel sem veszik az óvodák a cukros kicsiket, ahol mégis  vállalják a gondoskodást,  az óvónőknek maguktól kell megtanulniuk – a szülők segítségével -, hogy mit is jelent egy cukorbeteg gyermek ellátása. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2013 őszén új programot indít óvodai dolgozók – óvodavezetők, óvónők, dadusok – számára. Fél napos, ingyenes továbbképzésen készítik fel a nevelőket a cukros kicsik körüli mindennapi feladatokra.

Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, akik egész életükben inzulinadásra szorulnak. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, megfelelő étrend, kötött napirend betartása nehézséget okoz számukra. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó teendőkre.

Az alapítványhoz érkezett visszajelzések azt mutatják: több intézmény is akad, ahol eddig a cukorbeteg gyerekeket elutasították az óvodai beiratkozáskor, mert félnek a diabétesszel élő gyerek kezelésétől, a nevelők nem ismerik a cukorbetegséget és nem merik vállalni a felelősséget. 2014 szeptemberétől azonban életbe lép az a törvény, amely szerint kötelező a 3 éves – köztük a cukorbeteg – gyerekek  felvétele az óvodába. Az alapítvány szakértői egyetértenek abban, hogy az alapvető ismeretek megszerzéséhez egy félnapos, a cukorbetegséggel kapcsolatos szakmai előadásokra és gyakorlati bemutatókra épülő továbbképzés elegendő. Az óvónőképzésben erre hivatalos program nincs.

Az óvodapedagógusok a továbbképzés után pontosan tudni fogják, hogy mit kell tenni, megszűnnek félelmeik a betegségtől, és tisztában lesznek azzal, hogy ha bekerül egy cukorbeteg gyermek a közösségbe, akkor mi a teendő.

Az oktatási nap elméleti is gyakorlati részből áll,  egy diabetológus szakorvos, egy dietetikus és  diabetológiai szakasszisztensek a következő témákat ismertetik: cukorbeteg mintanap, mintaétrend, szituációs gyakorlatok, vészhelyzetek elhárítása, életből vett példák, a használati eszközök megismertetése korosztályi igényeknek megfelelően (vércukormérő, vércukorszintmérés, inzulinadagoló „pen” bemutatása, az inzulin fajták, patronok bemutatása, inzulin pumpa bemutatása). Az alapítvány egy, az ezeket a témákat érintő oktatóanyagot is kiad óvodapedagógusok számára, ami az alapítvány online felületein (egycseppfigyelem.hu, cukkerberg.blog.hu, Facebook/egycseppfigyelemalapitvany) is elérhető lesz mindenki számára.

A továbbképző program első állomása október 17-e Kecskemét, ahol az Egy Csepp Figyelem Alapítvány partnere a Kaméleon Olvasóklub. Az olvasás népszerűsítő programról  a diabétesz továbbképzést megelőzően szakemberek tartanak előadást, „Olvasóvá nevelés a digitális korban”címmel az óvónőknek (erről bővebben itt: http://rainbowkatalogus.hu/olvasoklub/).

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány óvónői oktató programja a 2013-ban indult, “egycseppes” gyerekprogram második állomása az 5 éven felüli gyerekeknek szóló mesekönyv megjelenése után. A Szárnyak és paták Finy Petra meséjével és Herbszt László illusztrációival, tavasszal jött ki a Kolibri Kiadónál. A történet egyik mellékszereplője, Glu egy cukorbeteg, vagány kisfiú. A könyvvel az volt a célja az alapítványnak, hogy lebontsa a diabéteszt körülvevő tabukat, megkönnyítse a cukorbeteg gyerekek közösségbe illeszkedését, és segítséget adjon a családoknak, nevelőknek ahhoz, hogy beszélni tudjanak a gyerekkori cukorbetegségről.

Az alapítvány további támogatók csatlakozását is várja!

– – –

Az Erős Antónia nevével fémjelzett Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezetei közé tartozik.

Magyarországon ma 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és ugyanennyien nem is tudnak arról, hogy cukorbetegek. A cukorbetegség tünete az emelkedett vércukorszint, kezelésének célja pedig a vércukorszint rendezése. A kezeletlen cukorbetegségnek súlyos következményei lehetnek (vakság, amputáció, veseleállás, keringési problémák).

 

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány számos, a gyerekes családoknak és a fiatal felnőtteknek szóló programot szervez (Szárnyak és paták című mesekönyv egy cukorbeteg szereplővel, ingyenes egészségügyi szűrések, Egy Csepp Világnap, Cseppont Patikahét).

EGYSZER ÉLÜNK. A CUKORBETEGSÉG FIGYELMET KÖVETEL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*