Bedák Zsoltot az ajtóig kísérik

A Ferobox Event kispehelysúlyú klasszisa, Bedák Zsolt (23-1) fantasztikus éven van túl, így semmi mást nem kívánhat magának az új esztendőre, mint hogy 2015. is úgy sikerüljön, mint az óév.

Bedák tavaly négy alkalommal lépett kötelek közé, háromszor WBO Europe címmérkőzésen, s minden küzdelme végén az ő kezét emelte magasba a ringbíró. Legutóbb, 2014. december 6-án, újra közönségszórakoztató mérkőzésen diadalmaskodott, ám a Ruszlan Bercsuk elleni küzdelem nyolcadik menetében a két bunyós összefejelt, s Bedák sérülése miatt idő előtt befejeződött a találkozó – a magyar versenyző pontozásos győzelmével!

„Komolyan mondom, hogy amikor az állam eltört Puerto Ricóban, az nem fájt ennyire” – emlékezett vissza Bedák, aki, elmondása szerint nem vállalkozott arra, hogy megnézze a sérülését. „Többen mondták, hogy látszott a csont, én viszont irtózom a vértől, nem néztem meg a tükörben.”

„Eddig csak kétszer repedtem fel pályafutásom során, és remélem, a későbbiekben már nem lesz ilyen problémám, annak ellenére, hogy állítólag mostantól könnyebben szakadhatok meg ugyanazon a helyen” – folytatta.

A sérülés ténye lesújtó volt, de ringben mutatott teljesítményével elégedett volt a WBO Európa-bajnoka. „Sajnáltam, hogy idő előtt, így fejeződött be a küzdelem, mert a sérülésig élveztem minden pillanatát, és szerintem a közönség is, hiszen jó meccset vívtunk. Szeretem az őszinte bokszot, és kiszolgálni a közönséget, akiknek a támogatását egész évben éreztem.”

Erdei Zsolt edzőként segíti Bedák karrierjét, s a közös munka egyre látványosabb sikereket hoz. „Ő az edzőm, a legjobb barátom, a példaképem és a pszichológusom egyszemélyben. Örülök, hogy ilyen közel engedett magához, hiszen neki milliónyi barátja lehetne, és nekem kimondhatatlanul fontos az ő jelenléte.” Bedák Zsolt nemcsak kiváló pozícióban áll a WBO (Bokszvilágszervezet) ranglistáján, így lassan a világbajnok Guillermo Rigondeaux nevével is foglalkoznia kell, hanem az európai iroda az ő egyik mérkőzését választotta a tavalyi esztendő legkiemelkedőbb küzdelmének. Zsolt márciusi, Giorgi Gachechiladze elleni megmérettetése volt 2014. legjobb Európa-bajnoki összecsapása, s az ezt igazoló plakettet pénteken vehette át a szövetség európai igazgatójától, Kovács „Koko” Istvántól.

„Hatalmas megtiszteltetés és öröm, hogy a teljesítményemet a WBO külön is elismerte” – fogalmazott Bedák, aki a ranglista 3. helyén várja, hogy lehetőséget kapjon a kubai világbajnok ellen. „Nagyon ügyes, jó bokszoló, és bár kevesen tudják, de az amatőrök között kétszer is megmérkőztünk. A második mérkőzésünkön, a 2005-ös moszkvai világkupán nyert ellenem, de szerintem remek mérkőzésen, ahol nekem is voltak szép pillanataim az akkor már kétszeres olimpiai bajnok kubai ellen.”

A magyar kedvenc biztos benne, hogy 2010. után ismét lesz lehetősége világbajnoki övért küzdeni. „Amikor Rácz Félixszel megállapodtam, elmondta, hogy az ajtóig el fog vinni, de azon egyedül kell majd belépnem. Ha Rigondeaux ellen, ha más ellen, nekem nincs vesztenivalóm, én bátran fogok küzdeni az első perctől az utolsóig!”