Bécs: rezsicsökkentés környezetvédelmi intézkedésekkel

Az osztrák főváros csaknem húsz éve segíti a helyi vállalkozásokat abban, hogy miként csökkentsék környezetvédelmi intézkedésekkel a működési kiadásaikat. Az ÖkoBusiness Wien elindulása óta a résztvevő cégek 145,6 millió eurót spóroltak és rengeteg hulladéktól, szén-dioxidtól és vegyszertől kímélték meg a környezetet.

 

Az ÖkoBusiness Wient még 1998-ban hívta életre az osztrák főváros Környezetvédelmi Ügyosztálya, az MA22, hogy a környezetet és az erőforrásokat kímélő intézkedések ösztönzésével segítsék a bécsi vállalkozásokat a működési költségeik csökkentésében. A 19 éve futó programban eddig csaknem 1.200 bécsi cég vett részt, akik összesen 145,6 millió eurót takarítottak meg.

A kezdeményezés egyértelműen igazolja, hogy a költségcsökkentés és a környezetvédelem nem zárják ki egymást, és sokszor már nagyon apró változtatásokkal is nagyon sokat lehet tenni a természetért. Az Austrian Airlines-nál például könnyebb modellekre cserélték a mentőmellényeket, és már a kapuknák az utasok kezébe adják az újságokat és különböző kiadványokat. Így kisebb súlyt kell rendszeresen magukkal cipelniük a repülőgépeknek, illetve nem kell külön fuvarokkal odavinni hozzájuk a sajtótermékeket, amivel üzemanyagot lehet megtakarítani.

 

Szintén lelkes résztvevője a programnak a bécsi Dán Nagykövetség, ahol 2016-ban több olyan apró változtatást is bevezettek, amelyekkel áramot, illetve energiát takaríthatnak meg és csökkenthetik a keletkező szemetet. Így például papír kéztörlő helyett textiltörülközőket használnak a mosdókban, és konyhai papírtörlő helyett mikroszálas ruhákkal pucolják az ablakot. Ügyelnek a tisztítószerek optimális felhasználására, LED-izzókra cserélték a hagyományos égőket, szigetelték az ablakokat és kétoldalasan nyomtatnak. A munkatársak és a vendégek mobilitásának ösztönzésére pedig legutóbb biciklitárolóvá alakították át a követség egyik diplomata-parkolóját. Itt kapott helyet a 2014-ben beszerzett négy szolgálati kerékpár, és a biciklivel érkező vendégek is itt parkolhatnak. “Az ÖkoBusiness Wiennel egy olyan helyi programra bukkantunk, amellyel itt, Bécsben is megvalósíthatjuk az otthoni mobilitási koncepciót, amely a városi környezetben főként a kerékpárra épít. A programban való részvételünkkel ráadásul hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz Bécsben” – mondta Liselotte Plesner, Dánia bécsi nagykövete a programról.

 

Az ÖkoBusiness Wient többek között a Bécsi Gazdasági Kamara, az osztrák környezetvédelmi minisztérium és a Bécsi Zöldáram Alap támogatja. A program fennállása óta a résztvevő bécsi cégek összesen 125.930 tonnányi hulladéktól és 443.000 tonnányi szén-dioxidtól kímélték meg a környezetet, 1,53 terrawattórányival kevesebb energiát használtak fel, valamint 150,8 millió kilométernyi utat és 2,7 millió köbméter ivóvizet spóroltak meg. Ezekkel a mennyiségekkel 75.000 hőlégballont és 2,5 millió szemeteskukát lehetne megtölteni, kétharmadig feltölteni az Alte Donaut és egy éven át árammal ellátni a bécsi háztartások 58%-át.