Bécs, jegesmedve kifutó

A Schönbrunni Állatkert adománygyűjtő akciója keretében egy óriási jegesmedve-mozaik része lehet az, aki legalább öt eurót ad az új jegesmedve-kifutóra. A Ferenc József-föld nevet viselő létesítmény várhatóan nyár elejére készül el.

Öt euróért cserébe bárkinek a fényképe felkerülhet arra az óriási jegesmedve-mozaikra, amely a bécsi állatkert új jegesmedve-kifutójánál, a Ferenc József-földnél (Franz Josef Land) lesz látható. Ehhez csupán le kell fényképeztetnie magát az állatkert egyik önkéntesével, vagy be kell küldenie egy fotót az online adományozás után.

Az új jégvilág szabadtéri részei csaknem háromszor akkorák lesznek, mint a régié, rétek, sziklák, patakok és vízesések idézik majd a jegesmedvék természetes életkörülményeit. Az 1.700 négyzetméteres kifutóban különböző vízmélységű medencék is lesznek, amelyek úszásra és merülésre invitálják a sarkvidéki állatokat. A kifutó közepét egy alagút szeli ketté, ahonnan a látogatók különleges perspektívából leshetik meg a jegesmedvéket, illetve amely szaporulat esetén válaszfalként szolgálhat apa valamint anya és bocsa között. Így a mama stresszmentesen nevelheti kicsinyét.

A kifutóhoz egy többszintes épület, a Polardom is tartozik majd, ahol a látogatók a sarkkörök élővilágáról és a jegesmedvék túlélésért folytatott harcáról tudhatnak meg többet.

A 10,5 millió euróba kerülő kifutó, amely az 1873-as osztrák-magyar sarkköri expedíció nyomán a Ferenc József-föld nevet kapta, várhatóan nyár elején nyitja meg a kapuit. Azt, hogy kik lesznek a lakói, egyelőre nem tudni, mivel erről az Európai Veszélyeztetett Fajok Programja (EEP) keretében döntenek majd. Valószínűleg egy nőstény és két hím jegesmedve érkezik majd Bécsbe, és a nőstény dönti el, hogy melyikükkel alapít családot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*