Bécs: Hulladékért ingyen tök

Egy Hokkaido tököt kapnak ajándékba azok, akik ma adják le a feleslegessé vált kanapét, kiszolgált hűtőt vagy kinőtt nyári ruhát valamelyik bécsi szeméttelepen. A zöldséget a köztisztaságiak nevelték – bécsi komposzton.

Hatezer saját termesztésű hokkaido tököt osztanak szét a bécsi köztisztaságiak (MA 48) azok között, akik Halloween napján, 16 óra után adnak le hulladékot a 19 szeméttelepük valamelyikén. Annak is jár az ajándék, aki az általuk működtetett bolhapiac, a 48er-Basar számára ad le még használható ruhákat, műszaki cikkeket.

Az akció különlegessége, hogy a Japánból származó, nagyon narancssárga, nagyon édes zöldséget a köztisztaságiak maguk nevelték a Deponie Rautenweg mellett található földeken, a tápdús bécsi komposzton. Az osztrák fővárosban ugyanis külön biokukákba gyűjtik a háztartásokban, kertekben keletkező zöldhulladékot, ami a Lobaui Komposztálóüzemben alakul át két-három hónap alatt értékes virágföld-adalékká. Az évi 100 ezer tonnányi zöldhulladékból keletkező 40-50 ezer tonna komposzt megfelel a bio-mezőgazdaság kritériumainak is, és a bécsiek – két köbméterig – ingyen juthatnak hozzá.

Bécsben 1988 óta ingyenes a hulladék elhelyezése a szeméttelepeken, az osztrák főváros lakói pedig élnek is a lehetőséggel. Évente 2,4 millióan látogatnak el a szeméttelepek valamelykére, ahol évi 170 ezer tonnányi hulladéktól szabadulnak meg. De nemcsak a hűtőt, fotelt, régi tévét adhatják le, hanem kérhetnek ingyenes gyűjtőedényt használt elemek és sütőzsiradék számára, lombzsákot a fákról lehulló falevelek összegyűjtésére vagy vehetnek régi kukákból készített esővíz-tartályokat is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*