BDO: 7 százalék feletti növekedés, 147 országra kiterjedő működés

 A világ ötödik legnagyobb könyvvizsgálói hálózataként ismert BDO tagvállalatainak összesített díjbevétele elérte a 6,45 milliárd USA dollárt (4,92 milliárd euró) a 2013. szeptember 30-án zárult idei pénzügyi évben, ami 7,3 százalékos növekedést jelent. A BDO ebben az időszakban több mint 20 vállalatfelvásárlást hajtott végre világszerte, amellyel egyrészt tovább növelte bevételeit, másrészt tagvállalati révén immár 147 országban van jelen, egy év alatt hat további országra terjesztve ki működését.

A BDO mind az európai, mind a közel-keleti piaci régióban 7 százalék feletti növekedést ért el, az előbbi területen a Szlovákiában, Örményországban és Norvégiában, míg az utóbbiban a Jordániában és Katarban működő irodák teljesítettek kiemelkedően. Az amerikai kontinensen 6,6 százalékos volt az összpiaci bővülés, amihez a karibi és latin-amerikai térség kétszámjegyű gyarapodással járult hozzá.

A Távol-Keleten tapasztalt 4,3 százalékos növekedés motorjai az indonéz, szingapúri és a kínai irodák voltak. Ez utóbbi piacon 2014-ben is tovább tart majd a lendület, a BDO Li Xin társaság ugyanis ma a kínai állami tulajdonú vállalatok piacvezető szolgáltatója.

Az árbevétel üzletágak szerinti megoszlása az előző évekéhez hasonlóan alakult: miközben a könyvelés és könyvvizsgálat részesedése 59 százalékot ért el, az adótanácsadás részaránya kis mértékben, 20 százalékra növekedett, az egyéb tanácsadási szolgáltatások aránya pedig 21 százalékot tett ki.

Felvásárlások – vezető szerepben

Martin van Roekel, a BDO nemzetközi vezérigazgatója az évet értékelve kiemelte: „Az organikus növekedés mellett komoly stratégiai felvásárlásokat is végrehajtottunk. A következő öt év során a működési területünkön jelentős konszolidációra számítunk: a közepes méretű globális tanácsadói hálózatok köre 2-3 meghatározó piaci szereplőre korlátozódik majd. Jelentős pénzügyi tartalékaink és tudatos felvásárlási stratégiánk eredményeként ezen a területen vezető szerepre készülünk.”

A stratégiai jellegű felvásárlások közül kiemelendő az Egyesült Királyságban működő tagvállalatnak a PKF-fel zajló egyesülése, melynek eredményeképpen a hálózat 3,5 ezer alkalmazottal és 400 millió font árbevétellel növelte kapacitását. Ezzel a lépéssel a BDO a szigetországban a közepes méretű könyvvizsgáló és adótanácsadó cégek körében zajló konszolidációs folyamat vezető szereplőjévé vált. A PKF-fel történő összeolvadás nyomán a BDO Ausztráliában és Új-Zélandon is a legmeghatározóbb piaci szereplők egyikévé vált. Eközben az USA-ban három felvásárlásra került sor, míg a BDO Denmark négy skandináviai régiós felvásárlása pedig hét további irodával bővítette a globális hálózat méretét.

Martin van Roekel hozzátette: „Ma már egyre több kis- és közepes méretű vállalat keresi a nemzetközi terjeszkedés lehetőségét, amelynek során a szakértelem megteremtése, a nemzetközi infrastruktúra kialakítása és a globális piacok által támasztott kihívásoknak való megfelelés érdekében fokozottan igyekeznek professzionális tanácsadókra támaszkodni. E cégek egyedi igényeit a tapasztalatok szerint a testre szabott szolgáltatásokat nyújtó közepes méretű tanácsadó hálózatok képesek leghatékonyabban kiszolgálni. E versenyelőnyt kihasználva a következő években is növekedést tervezünk mind a hálózat teljesítményét, mind globális jelenlétét illetően.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*