Barabás Évi: „Könnyebb az élet szemüveggel”

Hazánk két népszerű műsorvezetője, Barabás Évi és Gundel-Takács Gábor ellátogattak egy szemészhez, hogy kiderüljön, mennyit romlott a szemük az elmúlt időszakban. A hírességek egy kis bolondozással oldották a feszültséget: egymás látását is ellenőrizték egy speciális szemüveg segítségével. A szakorvos elvégezte a rutin vizsgálatokat és ellátta életmód tanácsokkal a műsorvezetőket. 

evi_es_gabor_olvasnak

Barabás Évi és Gundel-Takács Gábor mindketten egészségtudatosan élnek és odafigyelnek arra is, hogy minden évben részt vegyenek a szemészeti szűrésen. Ennek ellenére feszülten érkeztek a vizsgálatra, ám az aggodalmukat sikerült egy kis viccelődéssel legyőzniük: kipróbálhatták a szakorvos speciális vizsgálószemüvegét. A műsorvezetők végül beültek a vizsgálószékbe és válaszoltak Dr. Nagymihály Attila szemész főorvos kérdéseire, aki a látásromlásukról kérdezte őket.   

„Akkor kezdtem gyanítani, hogy rossz lehet a szemem, amikor körülbelül két évvel ezelőtt a mosóporon lévő használati utasítást nem tudtam már elolvasni. Ezután állapították meg, hogy az olvasáshoz szükségem van szemüvegre, és bár nem volt egyszerű ezzel szembenéznem, az életemet a szemüveg nagyon megkönnyítette” – mesélte Évi, akinek olyan a szeme, mint a vadászpilótáé, távolra tökéletesen lát és edzi is szemét ennek érdekében szemtornával. Gundel-Takács Gábor azonban már sokkal régebben éli a szemüvegesek mindennapjait. „Körülbelül húsz éve történt, hogy egy közvetítés alkalmával két játékost folyamatosan összekevertem. Kiderült, hogy mindezt a látásromlás okozta. Állandóan szemüveget kell viselnem azóta, amely segít a távol- és a közellátásban is. Rendszeresen járok ellenőriztetni szemeimet, mivel az életem az olvasáshoz és a tévénézéshez köt” – számolt be a műsorvezető, akinek az évek alatt szerencsére csak egy kicsit romlott a szeme. 

A főorvos ezt követően látásvizsgálatot, szemnyomásmérést és szemfenék vizsgálatot is végzett a hírességeken – az utóbbi kimutathatja a cukorbetegség szövődményeit, amely Évit veszélyezteti különösen, mivel a családjában is voltak diabéteszesek. Szerencsére a szakember mindent rendben talált és megállapította, hogy Évi és Gábor állapotuknak megfelelő szemüveget hordanak. Ezt követően a műsorvezetők tippeket is kaptak, amelyek segítségével sokat tehetnek azért, hogy látásuk ne romoljon. „Eddig is igyekeztem egészségesen étkezni, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani és megfelelő mennyiségű folyadékot inni, ahogy a doktor úr is tanácsolta” – mondta el Gábor, aki odafigyel arra is, hogy munka közben néha pihentesse szemeit.  

Barabás Évi erős napsütésben vagy havas környezetben a szakorvos tanácsára igyekszik majd mindig megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveget viselni és látását A-vitamint, E-vitamint és szemvidítófű kivonatot tartalmazó étrendkiegészítő szedésével is támogatni. A szabadban azonban sokat tartózkodott eddig is. „Minden nap egy órára kimegyek és intenzíven gyalogolok, futok az erdőben személyi edzőm, Hugó irányításával – ő a tíz kilós kis terrier keverékem. Megváltoztatta az életemet és ráébresztett, hogy ki kell mennem a természetbe, mivel a napjaimat általában zárt helyiségekben töltöm. Fontosnak tartom, hogy távolra nézve erősítsem szemem rugalmasságát is, mivel a mindennapokban óriási probléma, hogy általában két-három méternél nem kell messzebbre néznünk” – mesélte a műsorvezető, akinek édesanyja negyven éves korában szenvedett stroke-ot, így fokozottan oda kell figyelnie egészségére.