Bara diadala

Szombaton ismét magyar éremeső volt a vilaverdei maraton Európa-bajnokságon. Ifjúsági párosaink egy arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyertek, míg a felnőtteknél Bara Alexandra győzött, Csernák Edina és Petrovics Máté bronzérmet vehetett át.

Érmek, érmek és érmek.

Ismét arattak a magyar versenyzők a vilaverdei maraton Európa-bajnokságon, amelyen szombaton már felnőtt versenyzőink is bemutatkoztak. Méghozzá győzelemmel!

Bara Alexandra révén ugyanis ismét magyar kajakos nyert a női mezőnyben. Mórocz István tanítványa már a verseny elején ellépett a mezőnytől a cseh Lena Hrochová és váci Csernák Edina társaságában. Az utolsó futószakaszt Bara Alexandra hagyta el elsőként, és bár Hrochová az utolsó méterig támadta, a magyar lány nem adta ki a győzelmet a kezéből.

Csernák Edinához hasonlóan Petrovics Máté is a harmadik helyen zárt a férfi kajakosok mezőnyében, amelyben öt világbajnok sorakozott fel. Ennek megfelelően gigászi csata bontakozott ki, olyannyira, hogy a párosban győzelemre esélyes Emilio Merchan fel is adta a versenyt. Nem úgy Petrovics Máté, aki az első körtől az élbolyban haladt a spanyol Alonso, a brit Brown és a portugál Ramalho társaságában – és az előkelő csoportban egy csillogó bronzérmet nyert.

És akkor essen szó a fiatalokról!

A tegnapi sikereken felbuzdulva nagy reményekkel vágtak neki ifjúsági versenyzőink a páros küzdelmeknek. Jól sikerült a rajtja a Szilágyvári Donát, Erdőssy Áron kettősnek, amely egy darabig a vezető (és később versenyt nyerő) dán egység vizén haladt, majd az üldöző bolyban eveztek szépen. Ám az egyik futószakasz megpecsételte sorsukat, Szilágyvári térde kifordult a mély homokban és fel kellett adniuk a versenyt. A másik magyar kettős, Freisták Péter és Oláh Gergő bekerült egy rajt utáni „birkózásba”, megforgatták a hajójukat is, ám a fiúk a vezetők után eredtek és lépésről-lépésre közelítették meg őket, végül jó hajrával felküzdötték magukat a dobogó legalsó fokára. A lányoknál mindkét magyar kettős – az angol és spanyol egység társaságában – megszökött a mezőnytől, (sajnos egy futószakasz után az angolok meg a mieinktől) és Metz Zsófia, Mátyás Mercédesz duó a második, Lővei Fanni és Lővei Kitti a harmadik helyet szerezte meg. Az utolsó ifjúsági versenyszámban a pénteken egyesben aranyérmet nyerő Paufler Norbert Burony Norberttel diadalmaskodott – méghozzá háziversenyben, hiszen  Török Márkot és Koleszár Zoltánt szorították le a dobogó második fokára.

„Fantasztikus teljesítményt nyújtottak a mieink, akik közül kiemelném Petrovics Mátét, hiszen nagyon erős mezőnyben tudott bronzérmet szerezni. Bara Alexandra is megmutatta, hogy ha nincs Csay Reni, aki a jövő heti síkvízi Európa-bajnokságra pihent, akkor is van magyar győzelem. És a fiatalok is erőn felül teljesítettek, mert nem minden számban utaztunk az első sorral, többen a most hétvégi ifjúsági és U23-as világbajnoki válogatót választották. Szóval mindenki előtt le a kalappal!”   – mondta Hüttner Csaba ifjúsági kapitány.

Vasárnap a felnőttek páros küzdelmeivel zárul az Európa-bajnokság.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*