Bálint Antónia Van Gogh kiállítást kapott szülinapjára

Amszterdam után elsőként Budapestre érkezett a “Vincent Van Gogh Álmai” című  kiállítás, ahol életre kelnek a festmények! A tárlat megnyitóján Bálint  Antóniával is találkoztunk, aki éppen aznap ünnepelte születésnapját!

A tárlaton Van Gogh több mint 200 digitálisan felújított festményét  csodálhatjuk meg, így eredeti színeiben láthatjuk a képeket. Az eredeti  színekről Van Gogh levelei által értesülhetünk, hiszen több mint 800  levelet váltott testvérével, Theoval, melyekben pontos leírást adott az  alkotásaiban felhasznált színekről, valamint a festő életrajzi  feljegyzései is sokat segítettek a digitalizálást végző szakembereknek. A kiállítás ötletgazdája Melcher de Wind holland úriember, aki kiemelte,  Vincent Van Gogh nagy álma volt, hogy egyszer az összes képét egy helyen láthassa a közönség.

A festményeket Bálint Antónia is szemügyre vette, miután otthon   elfogyasztotta a születésnapi tortáját. Az egykori szépségkirálynőnek   igazán szép ajándék volt a Van Gogh kiállítás, hiszen maga is nagy   múzeumkedvelő, ha teheti kislányával szívesen látogatja a kulturális   létesítményeket. Antóniát nagyon lenyűgözték a 3D-s animációk, véleménye  szerint: a korszerű technikának hála, végre igazán elmerülhetünk Van   Gogh festményeiben. Kedvence az elmegyógyintézetben játszódó kisfilm   volt, amely lehetővé tette, hogy megismerjük az épület folyosóját úgy,   mintha mi is ott lennénk a házban. Élményeiről Toncsi még  Facebook-oldalán is beszámolt: “Tegnap, a születésnapomon rengeteg  szeretetet kaptam a szüleimtől, barátaimtól, kislányomtól!!! Csodaszèp  virágokat, rengeteg ajándékot és egy egész van Gogh kiállítást:))) a  kiállítás szervezői, sőt holland megálmodója is felköszöntött. Nagyon  különleges este volt!!”

A legkáprázatosabb talán mégis az,  hogy a Csillagos éj című festmény  mellé, két kisebb tv-képernyőt  helyeztek el, amin a képek életre  kelnek. Az animációkat elnézve  elmerenghet a látogató azon, hogy vajon  Van Gogh is így látta-e a  festményeit? A monitorokra rátehetjük az  ujjunkat és magunk  lassíthatjuk, vagy gyorsíthatjuk a kép mozgásának  sebességét. Molnár  Mária, művészettörténész úgy véli: a kiállítás  rendkívül izgalmas  kortárs kísérlet arra, hogy új értelmezési  lehetőségeit ismerjük meg a  festményeknek, mivel mindenki más  élményekkel tér majd haza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*