Bajnokok kamionnal, két kerékről és a levegőből!

 

 

 

 

Sikerrel zárult, sok látogatót vonzott a 2015. október 28-31. között a Hungexpo Automotive és Autótechnika kiállításainak társrendezvényeként újra megrendezésre került ötödik Auto+Motor+Sport EXPO a tradicionális kőbányai vásárváros “F” pavilonjában.

Fotó: Juhász Melinda

A kiállításra a technikai sportok szinte minden szakágából érkeztek csapatok és versenyzők, valamint bemutatásra kerültek az ezekhez a sportágakhoz bármilyen formában kapcsolódó termékeket, szolgáltatásokat nyújtó cégek közül is néhányan.

Az ünnepélyes kis megnyitón részt vettek a rendezvény védnökei Hermann Henrik a Magyar Motorsport Szövetség és Oláh Gyárfás a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnökei, a 2015-ös Autó + Motor + Sport EXPO fővédnöke, az Autós Nagykoalíció elnöke Knezsik István, valamint a rendezvénynek évek óta folyamatosan otthont adó Hungexpo Zrt. képviseletében Rafay János üzletág igazgató is.

Mindnyájan kiemelték, hogy mennyire fontos, hogy a hazai sportéletben ezek az Európa és világszinten is kiemelkedően sikeres sportágak és versenyzőik minél nagyobb publicitást kapjanak, hiszen méltán lehetünk nagyon büszkék arra, hogy egy ilyen kis országból az ellenfelekéhez képest sokkal szerényebb háttérrel és lehetőségekkel mégis ilyen nagyszerű eredményeket érnek el nemzetközi szinten. Az igazi XXI. századi sportágak bajnokainak személye, kitartása, teljesítménye nagyszerű példakép lehet a fiatalok számára akár az élet más területein is.

Szintén fontos üzenete volt a rendezvénynek, hogy a hazai gépjárműipar két legrangosabb szakmai kiállításával párhuzamosan került megrendezésre, hiszen a gépjárműgyártás történetében mindig is a technikai sportágak voltak azok a kísérleti műhelyek, melyben a gyártók az új technológiákat és fejlesztéseket kipróbálhatták éles körülmények között, hogy aztán a mindennapokban használt gépjárművekbe is bekerüljenek. Ennek okán talán ma is tökéletesen adná magát a párhuzam, hogy a magyar gazdaság legsikeresebb húzóágazata és a hozzá legközelebb álló világszínvonalú eredményeket produkáló sportágak szorosabbra fűzzék a kapcsolatot kölcsönösen erősítve egymást.

A kiemelkedő eredményeknél maradva a rendezvény két igazán kiemelt vendége volt Kiss Norbert csapatával az OXXO Racing-el akik az autósport idei legrangosabb eredményeként az idei évben is elhódították az FIA Truck Race sorozat Európa bajnoki címét, valamint Besenyei Péter műrepülő világbajnok a RedBull AirRace versenysorozat egyik megálmodója aki nemrég jelentette be visszavonulását az aktív versenyzéstől az RBAR sorozatban. Besenyei a műrepülés mellett a nagy autósport családban is mindig otthon érezheti magát, hiszen rajong az autósportért kipróbálhatott már sokféle, többek közt F1-es versenyautót is, sőt a kétezres évek elején egy ideig aktívan versenyzett az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágban az Opel Astra és a Renault Clio márkakupákban is. Ezt megerősítendő a rendezvény pénteki napján a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke Oláh Gyárfás egy örökös tiszteletbeli autóversenyzői licencel ajándékozta meg égi bajnokunkat mellyel a szövetség bármelyik szakágában rajthoz állhat, ha újra kedvet kap a négykerekű sportághoz!  

A két fenti bajnokon kívül még számos ismert és sikeres bajnokkal, versenyzővel találkozhattak az érdeklődők. Testközelből lehetett megcsodálni, sőt fel és be ülve kipróbálni szinte mindegyik versenygépet. A legkisebbek még egy igazi kis tesztpályán is nyomhatták a gázt a gyermekkorunkból jól ismert pedálos Moszkvicsra hasonlító XXI. századi változatában a minden eredetivel megegyező funkciókkal ellátott elektromos hajtású kisautókban. Több kiállítónál ajándékokat és különleges autósport élményeket is nyerhettek a látogatók.

 Amennyire fontos a gyorsaság a bátorság a versenypályán annyira fontos a higgadtság és a megfontoltság a közúti közlekedésben! Nos, az autósport sportolói ebben is példamutatóak ugyanis a rendezvényen egy sajtótájékoztató keretében került kihirdetésre az iCELL Aranypedál Díjért folyó közlekedésbiztonsági versenyének a végeredménye, melynek hat fős ismert személyekből álló mezőnyében két korábbi és egy jelenleg is aktív rally és tereprally versenyző sporttársunk is megtalálható volt.

A korábbi és a mostani rendezvény sikerére való tekintettel a tervek szerint az Autó + Motor + Sport Expo-t folyamatosan fejlesztve egy igazán interaktív technikai sport fórummá szeretné varázsolni, a szervező és a helyszínt biztosító Hungexpo ahol a látogatók testközelből ismerhetik meg a technikai sportágakat és mindig találkozhatnak kedvenc versenyzőikkel.

Így a tervek szerint 2016-ban is nagy szeretettel vár mindenkit az Autó + Motor + Sport EXPO a kőbányai vásárvárosban!