Azerbajdzsán és Magyarország elkötelezett az együttműködés mellett

Két ország között a jó kapcsolatok alapja az akarat és a szándék, és Azerbajdzsán, valamint Magyarország elkötelezett az együttműködés mellett, ezért lesz sikeres a kapcsolatépítésük a jövőben is – mondta Ilham Aliyev azeri államfő kedden az Országházban, miután egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel.

    Ilham Aliyev sajtónyilatkozatában kiemelte: a két ország közötti politikai kapcsolatok kiválóak, a gazdasági kapcsolatok pedig gyorsan fejlődhetnek. Emlékeztetett: Orbán Viktor már kétszer járt Bakuban, ő maga pedig most harmadszor látogatott el Budapestre. E látogatások jól mutatják a két ország közötti együttműködés magas szintjét, és lendületet adnak a gazdasági kapcsolatok fejlődésének – tette hozzá.
    Az azeri elnök szerint a jó politikai kapcsolatok nagy lendületet adhatnak a Magyarország és Azerbajdzsán közötti kereskedelmi forgalomnak is, amely az idén is növekedett. Rendkívül nagy az érdeklődés mindkét ország üzleti köreiben a másik ország iránt, jó kölcsönös befektetési és együttműködési lehetőségek kínálkoznak – mondta.
    Üdvözölte, hogy a magyar cégek jelenléte egyre jelentősebb az azeri piacon – elsősorban a mezőgazdaságban, a vízgazdálkodásban és az infrastruktúra fejlesztésében.
    Ilham Aliyev a most aláírt megállapodások közül a stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot emelte ki, mint mondta, ez lefedi a két ország céljait, amelyeket szeretnének elérni, és biztosítja az együttműködés sikerét, továbbá segíti a kapcsolatok fejlődését Azerbajdzsán és az EU között is.
    Jónak nevezte az együttműködés kilátásait az energiaszektort illetően is: Azerbajdzsán új forrást jelenthet Európának, és az országnak szüksége van az európai piacra – mutatott rá. Közölte: Azerbajdzsánnak óriási gáz- és olajkészletei vannak, ezekből a déli korridoron keresztül szállíthatna Európába, és szilárdan elhatározta, hogy véghez is viszi ezt a projektet.
    A Budapesten munkalátogatáson tartózkodó azeri államfő megköszönte Magyarországnak, hogy 200 ösztöndíjast fogad Azerbajdzsánból, mint mondta, az ilyen kezdeményezések erősítik a két ország polgárai közötti kapcsolatokat.
    Ilham Aliyev végül bakui látogatásra hívta Orbán Viktort, hogy folytathassák a megkezdett párbeszédet.
    Orbán Viktor és Ilham Aliyev az Országházban folytatott tárgyalások után beszédet mond a magyar-azerbajdzsáni üzleti fórumon a Sofitel szállodában.

Forrás:MTI