Az ország legnagyobb kórusa nyitja meg Erkel Operáját a Margitszigeten

Különleges élményben lehet része mindazoknak, akik augusztus 20-án részt vesznek Erkel Ferenc utolsó történelmi nagyoperája, az István király bemutatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Csatlakozhatnak a többszörös ünnepet köszöntő közös énekléshez, exkluzív kiállítást láthatnak, borkóstolón vehetnek részt, és egyéb ajándékok is várják őket – csak ez előadásra szóló jeggyel.

A 75. születésnapját ünneplő és a jubileumra a kormány és a főváros együttes arányú támogatásával megújult Margitszigeti Szabadtéri Színpad idei záróeseménye Erkel Ferenc utolsó történelmi operája, az István király bemutatója lesz 2013. augusztus 20-án, este 7 órai kezdettel. Az előadásra a színház ajándékaként egységesen 2000 Ft-os áron válthatnak jegyet az érdeklődők.

Az idős mestertől az Operaház megnyitására rendelt, ám később bemutatott mű wagneri mélységű zenedráma, melyet az 1885-ös ősbemutató óta az eredeti formájában, nagyszínpadi rendezésben most láthatnak először a nézők. A Szabad Tér Színház Szent István halálának 975. és szentté avatásának 930. évfordulója tiszteletére állítja színre a darabot, melyhez Bán Teodóra igazgató az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött kéziratok alapján, Gurmai Éva zenetörténész vezetésével rekonstruáltatta a kottát.

A nagyszabású előadáshoz az Erkel-család leszármazottja, Erkel László Kentaur készített díszlet- és jelmezterveket, melyekből a bemutató napján exkluzív kiállítást rendeznek. A kenyér és a bor ünnepén a házigazdák Parádé 75 borkóstolóval is várják a vendégeket: koccintásra a fesztivál borával, Miklós Csabi móri pincészetének habzóbor-különlegességével.

A Szabad Tér Színház szeretné felejthetetlenné tenni a jubileumi évad legjelesebb bemutatóját és a nemzeti ünnepet. Az előadásra érkező mintegy 3000 nézőből megalakítják az ország legnagyobb kórusát: 18:30-tól a nézőtéren az előadás énekeseinek vezetésével begyakorolják Erkel Ferenc Hazám, hazám című legismertebb áriáját, melyet az augusztus 20-i előadás „nyitányaként” közösen énekelnek el. A különleges eseményről légi fotó is készül, melyet a színház honlapjáról már aznap este letölthetnek az érdeklődők. Minden résztvevő emléklapot és kitűzőt is kap ajándékba.

Az István király operában a legkiválóbb operaénekesek, az Operaház magánénekesei lépnek színre. A címszerepet Bretz Gábor alakítja, a további főbb szerepekben: Wiedemann Bernadett, Balczó Péter, Szegedi Csaba, Sárkány Kázmér, László Boldizsár, Keszei Bori, Balatoni Éva, Szakács Ildikó, Pataki Bence, Gábor Géza láthatók. Közreműködik az MR Szimfonikusok és Énekkar (karigazgató Oláh Gábor) valamint a Budapesti Stúdió Kórus (karigazgató Strausz Kálmán). Vezényel Vajda Gergely, rendező Nagy Viktor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*