Az MSZP alapításának huszonötödik évfordulójára

25_logoFöldrengésszerű változások zajlottak Magyarország politikai életében 1989 októberében. Az állampárt, az MSZMP megreformálásáért, a demokratikus Magyarország megteremtéséért küzdő reformerek áttörésével az MSZMP kongresszusára összegyűlt küldöttek kimondták egy új, demokratikus baloldali párt, a magát a magyar progresszió örökösének tekintő Magyar Szocialista Párt megalakítását. Ezzel a döntéssel elkezdődött az a nagy átalakulás, ami az ország és mindannyiunk életében meghatározó jelentőségű események sorozatát hozva alapvetően változtatta meg életünket. Ez a döntés teremtette meg a békés átmenet alapjait, annak a lehetőségét, hogy a magyar haladás kikerülhetetlen részeként, a szocialista–szociáldemokrata eszmék örököseként a Magyar Szocialista Párt jelen lehessen a politikai palettán.

Huszonöt év nagy idő, egy generáció felnövekedésének ideje. Az elmúlt negyedszázadnyi történetünk bővelkedik eredményes és sikeres években. Három alkalommal alakíthattunk kormányt a választók bizalmából. Részünk és szerepünk volt az ország európai uniós csatlakozásában, és a demokratikus országok védelmi szövetségének, a NATO-nak tagjai lettünk.

A 2014-es parlamenti és európai parlamenti választás során elszenvedett vereségünk viszont arra késztet bennünket, hogy újragondolva és a magyar társadalom igényeihez igazítva működtessük azt az örökséget, amit a rendszerváltók – köztük a Magyar Szocialista Párt alapítói – ránk hagytak.

Bízunk benne, hogy új értékalapon megerősödő pártunk méltó örököse lesz a reformidők, az új fényes szelek nemzedékének, és hogy a nehézségeken túljutva, a baloldali értékek mentén, széles társadalmi támogatással tovább gazdagíthatjuk pártunk történetét.

Tóbiás József,
az MSZP elnöke