Az erdőgazdálkodásról szóló törvény módosítása még az idén az Országgyűlés elé kerülhet

Az erdőgazdálkodásról szóló törvény módosítása várhatón még az idén – a tavaszi, esetleg a nyári ülésszakon – az Országgyűlés elé kerülhet, és megszülethet a magyar erdőgazdálkodást szabályozó új jogszabály – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

    Bitay Márton Örs azt követően beszélt a 2009-es jogszabály tervezett módosításáról, hogy a koncepció társadalmi vitájának elindításaként a FeHoVa kiállításon az érintettek szakmai konferenciát tartottak a témáról. Itt az államtitkár elmondta: azt a szemléletet meg kell szüntetni, hogy az erdőt az erdészektől kell megvédeni. Az erdészektől ugyanis az erdőt nem kell védeni, mivel az erdészek azok, akik az erdővel gazdálkodni tudnak, és a természetes – vagy a kiépült – erdősültséget az emberek számára biztosítani tudják.
    Hozzátette: a magyar erdők fenntartásában legaktívabban a magyar erdésztársadalom vesz részt. Azt az arányt kell helyben el- és megtalálni, hogy egyensúlyban legyen az erdő közjóléti, védelmi és gazdasági funkciója – húzta alá az államtitkár.
    Bitay Márton Örs emlékeztetett arra: megérett a helyzet a 2009-es erdőtörvény újbóli áttekintésére, újrafogalmazására, mivel zajlik a teljes ágazat megújítása. Tavaly év végén az Országgyűlés elfogadta az új vadgazdálkodási törvényt, most pedig az erdőgazdálkodásról szóló törvény áttekintése van napirenden.
    A helyzet emellett azért is érett meg az erdőtörvény módosítására, mert az utóbbi időben sok minden megváltozott, ami a magyar erdőgazdálkodásra hatással van. Példaként hozta a klímaváltozás hatásait, amelyhez igazodni kell. Továbbá azoknak az invazív fajoknak a terjedéséről beszélt, amelyeket ma már mindenki, mindennap láthat az erdőben. Szükséges a törvényt hozzáigazítani a természeti hatások változásához.
    Emellett változott az erdők tulajdonosi összetétele is. Erősödött az erdők közjóléti funkciója – elsősorban az az állami erdők esetében -, de nem igazodik ehhez a gazdasági funció.  
    Megjegyezte: ma 170 ezer hektár magánerdőt nem gondoznak. Nem tudható, hogy így mennyi faanyag vész el, és hány munkahely hiányzik ezáltal. Nincs kellően szabályozva a természetes erdő és az ültetvény erdő közötti különbség. Nem lehet ugyanazokat a szabályokat alkalmazni egy alföldi akácerdőre, mint egy, a Bakonyban lévő tölgyes területre. De új szabályokat kell alkalmazni például az energiacélú nyárültetvényekre is, ez utóbbit ugyanis lényegében nem lehet erdőként kezelni – mondta az államtitkár.
    Hozzáfűzte: mindezt végig kell gondolni, mi használ a magyar társadalomnak és a magyar környezetnek a törvény módosítása kapcsán.

Forrás:MTI