Az ELTE kiáll a cukorbeteg gyermekekért- Erős Antónia és a „Belevalók” program az ELTÉ-n

Belevalok_ELTEÁttörést ért el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány csapata. Az Erős Antónia által létrehozott Alapítvány eddig gyakorló óvónőket oktatott, de most az ELTE is csatlakozott a „Belevalók” programhoz. Az Alapítvány szakemberei csaknem kétszáz leendő és gyakorló pedagógusnak tartottak oktatást a cukorbeteg gyermekek ellátásáról.

 A „Belevalók” programot azért indította az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, hogy felvegyék a cukorbeteg gyerekeket az óvodákba. A programban eddig több száz pedagógust oktattak már országszerte. Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara (TÓK) az első felsőoktatási intézmény, amely a program mellé állt: szakmai napot rendeztek és a tervek szerint a diabétesz oktatást beemelik az egészségtan tantárgy tematikájába.

 A „Belevalók” programot szabadon választható kurzusként vehették fel hallgatók. A résztvevők nem csak diabetológiai és dietetikai előadásokat hallgathattak meg, de a gyakorlatban is kipróbálhatták a vércukormérést, és megnézhették élőben az inzulin injekciót, az inzulinpumpát, miközben számos információt szerezhettek a cukorbeteg gyerekek mindennapjairól.

 „A már végzett szakemberek számára napi kihívást jelent a diabéteszes gyermekek segítése, a vércukormérés és az inzulin beadása. Fontos ismeret számukra a betegség lefolyása, egyensúlyban tartása, a diéta lényege. Jártasságot kell szerezniük a kritikus állapotok felismerésében és a teendőkben. Mindehhez nagyszerű segítség az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által szervezett »Belevalók« program” – mondta Darvay Sarolta, az ELTE TÓK tanszékvezető főiskolai docense.

 Az alapítványhoz az elmúlt években sok visszajelzés érkezett a cukorbeteg gyerekek óvodai elhelyezésének nehézségeiről. Vannak olyan intézmények, amelyek elutasítják a cukorbeteg gyerekeket és vannak olyan települések is, ahol külön erre kijelölt intézményben helyezik el őket. Ezen a helyzeten szeretne változtatni az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, most már az ELTÉ-vel közösen.

 Az alapítvány egy, az ezeket a témákat érintő oktatóanyaga elérhető a www.egycseppfigyelem.hu honlapon!

 Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, 98 százalékuk egész életében inzulinadásra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása komoly feladat elé állítja őket és családjaikat. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó teendőkre.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány partnerei a „Belevalók” program megvalósításában a 77 Elektronika Kft., a valódi magyar termék gyártója, mint ezüst fokozatú támogató, együttműködő partnere a HARTMANN-RICO Kft. és a Kaméleon Olvasóklub, szakmai partnerek pedig a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Magyar Diabetes Társaság (MDT) és az ELTE.