Múltbéli utazás a kertek alatt: a XVI. kerület régészeti emlékei az őskortól a középkorig

A Budapesti Történeti Múzeum Gótikus Termében kettős könyvbemutató keretében mutatták be a BTM MΩMOΣ XI. Őskoros Kutatók Összejövetele. Környezet és ember című tanulmánykötetét valamint a Múltbeli utazás a kertek alatt – A XVI. kerület régészeti emlékei című köteteket.

Népessy Noémi, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója köszöntője után Dr. Szabó Gábor, az ELTE-BTK Régészettudományi Intézet tanszékvezető egyetemi docense mutatta be a két, egymástól eltérő tematikájú, de mégis egy közös vonás hordozó kötetet: mindkét kiadvány létrejöttét egy-egy közösség együttműködése hívta életre.

Kiemelte, hogy ez a Kertvárosi Helytörténeti Füzetek 57. számaként megjelent kiadvány példaértékű a régészeti-múzeumi ismeretterjesztésben, mert a helyi, lokálpatrióta kötődésen keresztül egy olyan laikus réteget szólít meg, amely más módon nem kapcsolódik a régészethez, a múzeumokhoz.  Kiemelte, hogy a kötet vonzó megjelenése, gazdag képanyaga és az olvasmányos nyelvezete lehetővé teszi, hogy a felnövekvő generációt is megszólítsa, és felkeltse az érdeklődést a régészeti pálya iránt.

Az eseményen Tóth Farkas Márton (a kötet szerkesztője, az Aquincumi Múzeum Ős és Népvándorlás Kori Főosztály főosztályvezető helyettese) kiemelte a Budapesti Történeti Múzeum és a Kertvárosi Helytörténet és Emlékezet Központ közötti eredményes együttműködést, és egyben megköszönte a XVI. kerületnek, hogy lehetővé tette a kötet megszületését, és méltatta a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény dolgozóinak elkötelezettségét mind a kötet létrejöttével, mind az ahhoz kapcsolódó kiállítás megszervezésével, bemutatásával kapcsolatban.

A bemutatót követő kerekasztal beszélgetésen pozitív és követendő példaként emelték ki a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény és Emlékezet Központ közötti úttörő együttműködést, amely jó gyakorlat, követendő példa a budapesti helytörténeti gyűjtemények számára.

A bemutató után lehetőség nyílt a könyv megvásárlására és egy kisebb fogadás mellett kötetlen beszélgetésre a szerzőkkel és az előadókkal.

A Múltbéli utazás a Kertek alatt – A XVI. kerület régészeti emlékei című kötet megvásárolható a Helytörténeti Gyűjteményben (1165 Budapest, Veres Péter út 155-157.), a hozzá kapcsolódó unikumnak számító régészeti kiállítás június 30-ig tekinthető meg.