Az aradi vértanúk a mi szabadságunkért haltak meg

 Október 6-a nemzetünk egyik legfelemelőbb és legszomorúbb dátuma. Ezen a napon végeztek ki Aradon 13 magyar hazafit, Pesten pedig gróf Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök halt mártírhalált. Ők valamennyien a magyar szabadságért, Magyarország önállóságáért küzdöttek.

Amikor a hősökre emlékezünk, eszünkbe kell, hogy jusson, milyen törékeny és becses örökségünk a szabadság. Nem tékozolhatjuk el, és nem mondhatunk le róla senki kedvéért. A szabadságnak nincsenek fokozatai, nincs belőle csak egy kicsi. Ha bármely, szabadságunkat biztosító jogunkról lemondunk, a többit már elveszi az önkény. Október 6-a vértanúi tudták ezt, számukra nem létezett megalkuvás: az életüket áldozták Magyarország függetlenségéért.

Mi, baloldali demokraták ugyanígy hiszünk abban, hogy hazánk kizárólag a szabadság útját járva lehet önálló, sikeres és gyarapodó ország. Igaz hazafiként nem térít el ettől minket sem csábító ígéret, sem hatalmi fenyegetés. Csak így lehetünk méltók virágot elhelyezni október 6-a vértanúi előtt.- Rta szerkesztőségünknek megküldött közleményében Tóbiás József,  az MSZP elnöke.