Autonómiáért a közmédiában

Székelyföld az utóbbi évtized legnagyobb demonstrációjára készül. Október 27-én, vasárnap a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán harangok szavára a szomszéd falvak felé indulnak menetoszlopok. A résztvevők e demonstrációval a Székelyföld területi autonómiájának megvalósítása mellett állnak ki. A közmédia részletesen beszámol a jeles napról.

 

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére október 27-én két háromszéki falu, Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszlop hívja fel a figyelmet az egységes, önálló, autonóm Székelyföld-igényre. A megmozdulást a romániai magyar pártok példátlan összefogása kíséri, a főszervező SZNT-t az RMDSZ, az EMNP és az MPP is támogatja. A menetelést az MTVA az eseményt megnyitó egyik ökumenikus istentisztelettel együtt élőben közvetíti. A kézdivásárhelyi szertartás mellett a nézők figyelemmel kísérhetik a menetben résztvevő tizenkét település felvonulását, amelyekhez más régiókból érkezők is csatlakoznak. A műsorban megszólalnak az erdélyi magyarság politikai vezetői, ismert közéleti szereplői is.

Megható és egyben lelkesítő a kezdeményezés – értékeli a Székelyek Nagy Menetelését Barlay Tamás, az MTVA Vallási, kisebbségi és határon-túli főszerkesztője, aki a felvonulás helyszínéről érkezett a napokban haza. – A közmédiának kötelessége részletesen beszámolni a nap eseményeiről, így akik nem tudnak személyesen részt venni a székelyek páratlan összefogásán, azok a Dunán vagy a Kossuth Rádióban lehetnek részesei.”

A műsorfolyam közép-európai idő szerint 9.45 órakor kezdődik. A szerkesztők röviden bemutatják a résztvevő településeket, a kezdeményezés célját, ismertetik a nap programját. A nézők a tizenkét helyen tartott ökumenikus istentisztelet közül a kézdivásárhelyibe kapcsolódhatnak be (10.00). Az egyórás programrészben a Dunát választók a további helyszíneket osztott képernyőn láthatják.

A közmédia a történelmi nap pontos krónikása. 11 órakor megszólalnak a résztvevő települések harangjai, ez az ősi hírvivő adja meg a jelet a menetoszlopok elindulására. A székelyek minden faluból két irányba, a szomszéd települések felé veszik útjukat. A közvetítésben Izsák Balázs elnök olvassa fel a Székely Nemzeti Tanács kiáltványát, ezután a Székely Himnusz csendül fel. A Kossuth Rádióban az olaszországi, írországi, szlovákiai, izraeli és romániai tudósítóktól hallhatunk arról, hogyan gondoskodnak a különböző államok a külföldön élő nemzet-tagjaikról.

Adás: Duna, Kossuth Rádió 9.45-13.30

Műsorvezető: Banner Géza és Süveges Gergő

Összefoglalók, előzetes tudósítások:

Kárpát Expressz (október 25., péntek, Duna 6.00, Duna World 9.05)

Térkép (október 28., hétfő Duna 16.30)

A Határok nélkül egész héten folyamatosan foglalkozik az eseménnyel, október 27-én különkiadással jelentkezik (Kossuth Rádió 20.06, ismétlés másnap 4.30).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*