AUTOMOTIVE HUNGARY szakkiállítás a BMW-vel

A BMW Group Magyarország mellett csaknem 100 kiállító és többezer látogató vett részt az idei AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításon. Az esemény központi témái között szerepeltek a környezetbarát, alternatív hajtásláncok, a hidrogénalapú gazdaság fejlesztése, valamint a magyar-bajor autóipari kapcsolatok és a kiállításon mutatkozott be a nagyközönség előtt a BMW Group fenntarthatósági stratégiájának egyik mérföldköve, a BMW iX is.

Fotó: Juhász Melinda

Az idei, immár kilencedik alkalommal megrendezett AUTOMOTIVE HUNGARY eseményre csaknem 100 kiállító – a magyar és a nemzetközi járműipar szakmai szereplői, a magyar autógyártók és beszállítók; kis- és középvállalkozások – hozták el fejlesztéseiket. A kiállítás megnyitóján Dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára aláhúzta, hogy az autóipar jövőjét illetően továbbra is folytatódik az útkeresés és kiemelte annak fontosságát, hogy Magyarország pozícionálni tudja magát a most felfutó hidrogén alapú technológia területén is.

Az Automotive Hungary részeként az ITM által szervezett Hidrogén-technológiával a zöld jövőért című szakmai konferencián az is elhangzott, hogy Magyarország nagyon jó adottságokkal rendelkezik a földgázszállítás és -tárolás területén, és fontos lenne látni, hogyan lehet ezt a hálózatot hidrogén szállítására, tárolására használni. A hidrogén-technológiák fejlesztésében élenjáró, jelentős gyártóbázissal és K+F+I kapacitással rendelkező járműipari vállalatok vezető képviselői és oktatási intézmény vezetők körében szervezett panelbeszélgetésen Maciej Galant, a BMW Group Magyarország ügyvezető igazgatója is részt vett. A bajor prémiumgyártó jelentős potenciált lát a hidrogénüzemű járművekben, a vállalatcsoport jövő év végén tervezi megkezdeni a BMW X5 műszaki alapjaira épített, nagyteljesítményű üzemanyagcella-technológiás BMW iX5 Hydrogen közúti tesztjeit.

Az AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás az autógyártó szakma legjelentősebb éves találkozója. Mivel a magyar autóipari cégek legfontosabb partnerei a németországi vállalkozások, különösen nagy érdeklődés kísérte a Bajor Fórumot. A bajor autóipar fejlődése és jövőbeli tendenciái című teltházas konferenciát a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezte. Központi témája az autóipar változásainak beszállítókra gyakorolt hatása volt.

A BMW Group Magyarország standjára látogatók a BMW iX3 és BMW X3 xDrive30e Plug-in hibrid mellett hazánkban elsőként találkozhattak a bajor prémiumgyártó új technológiai zászlóshajójával, a BMW iX modellel, amely a vállalatcsoport új, moduláris, széles tartományban alkalmazható eszköztárára épül, előrevetítve a vállalatcsoport jövőbeni modelljeinek műszaki alapját. A BMW iX a közeli jövő azon úttörő modellgenerációjának első, iránymutató hírnöke, amellyel a vállalatcsoport újraértelmezi a fenntarthatóság, a vezetési élmény és a prémium minőség fogalmát. A modell eme iránymutató karakterét az újdonság formanyelve is nyomatékosítja, amelyet az utastérből kiindulva, belülről kifelé haladva álmodtak meg a tervezők. Mint ilyen, a BMW iX mindenekelőtt a kompromisszumoktól mentes életminőséget, valamint vezetője és utasai pihentető környezetét helyezi előtérbe.