Átadták „Az év turisztikai témájú szakdolgozata, 2012” pályázat díjait

A Magyar Turizmus Zrt. által életre hívott, „Az év turisztikai témájú szakdolgozata” pályázatra 2012 őszén 39 szakdolgozat érkezett 12 felsőoktatási intézményből. A szakdolgozat-pályázat ünnepélyes eredményhirdetésén, 2013. április 30-án két kategóriában hirdettek nyerteseket, további két pályázó pedig különdíjban részesült. A diákok a munkájukért járó elismerést ünnepélyes keretek között Dr. Nemes Andreától, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetőjétől és Horváth Gergelytől, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettesétől vehették át.

A Magyar Turizmus Zrt. 2012-ben tizenkettedik alkalommal írt ki pályázatot „Az év turisztikai témájú szakdolgozata” címmel a turisztikai felsőoktatási intézmények végzős hallgatói részére. A pályázaton az akkreditált hazai felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatói, valamint az esti, levelező és posztgraduális képzésben, illetve a távoktatásban részt vevő hallgatók indulhattak államvizsgán eredményesen megvédett turisztikai témájú szakdolgozatukkal. A pályázatra egy-egy intézmény legfeljebb három értekezést nevezhetett be, amelyből legfeljebb két pályamű idegen nyelvű is lehetett.

A pályázat célja, hogy ösztönözze és továbbfejlessze a turizmus állami irányítása és a turisztikai felsőoktatási intézmények együttműködését és szakmai munkáját, amely az elmúlt években egyre sokszínűbb lett. A Magyar Turizmus Zrt. gyakornoki programjában való részvétel és a különféle csatornákon keresztül megvalósuló információcsere egyaránt azt szolgálják, hogy a felsőoktatási intézményekből kikerülő hallgatók elméleti ismereteik mellett már az egyetemeken, főiskolákon töltött idő alatt gyakorlati tapasztalatot is szerezzenek.

2012-ben 12 felsőoktatási intézmény (egyes esetekben intézményenként több kar is) juttatta el a Magyar Turizmus Zrt.-hez az általa legszínvonalasabbnak ítélt munkákat. 2011-től legfeljebb 3 szakdolgozat beküldésére volt lehetőség, így összesen 39 pályamű érkezett. A pályázatra a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi illetve Tájépítészeti Kara, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Kara, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológia Kara, az Eszterházy Károly Főiskola Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara, az Edutus Főiskola, a Kodolányi János Főiskola, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János, illetve Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kara, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi, Közgazdaságtudományi illetve Természettudományi Kara, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, valamint a Szolnoki Főiskola nevezett be szakdolgozatot. A szakdolgozatok között két angol nyelvű pályamű is található.

A beérkezett szakdolgozatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. munkatársaiból álló széles körű szakmai zsűri értékelte. A legjobb diplomamunkákat két, az „Alapos, tudományos igényű munka”, valamint az „Újszerű témaválasztás” kategóriában jutalmazták, emellett két szakdolgozat különdíjban részesült. A nyertesek az anyagi elismerés mellett könyvjutalmat kapnak.


Alapos, tudományos igényű munka kategóriában:

  1.              I.      Hess Alexandra: A Szentendrei-sziget zöldút fejlesztési lehetőségei – A sziget bekapcsolása a Duna-menti kerékpárút hálózatba
  2.           II.      Kovács Otília Magdolna: A budapesti Y generáció és a Bor
  3.        III.      Barcza Attila: Rekreáció határok nélkül

Újszerű témaválasztás kategóriában:

  1.              I.       Orbán Ráhel: Könnyűzenei fesztiválok szervezeti folyamatának és versenyképességének elemzése – A Sziget Kulturális és Menedzser Iroda példáján keresztül
  2.           II.       Istenes Noémi: Képregényturizmus
  3.        III.      Horn Nikolett: Ötlettől a valóságig, avagy egy szállodai projekt előkészítésének lépései

Különdíjban részesült:

Jentetics Kinga: The Creative Aspect of Country Branding – How Music is Able to Influence the Country Image in Case of Hungary

Péter Boglárka: Szakképzés és karrierépítési lehetőségek vizsgálata a szállodaiparban régen és ma

A nyertes pályázók a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi és Tájépítészeti Kara, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Kara, az Edutus Főiskola, a Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kara, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara, valamint a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara hallgatói közül kerültek ki.

A szakdolgozat-pályázat ünnepélyes díjkiosztóján a díjakat Dr. Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetője és Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese adta át a nyerteseknek. A pályázaton részt vevő valamennyi szakdolgozat-készítő egy értékes könyvet, a Magyar Turizmus Zrt. ajándékát vihette magával.

A Magyar Turizmus Zrt. 2013. évi szakdolgozat-pályázatának részletes feltételeiről az intézményvezetők és tanszékvezetők postai úton kapnak tájékoztatást, illetve a társaság a sajtóban is értesítést ad azokról. A szakdolgozatok teljes terjedelmükben megtekinthetők a Magyar Turizmus Zrt.-nél.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*