Áprilisban látványterv készítésével folytatódnak az ingyenes képzések

Kovács László Zoltán, az SZMTOI elnöke

Kovács László Zoltán, az SZMTOI elnöke

Csaknem egy évvel ezelőtt indult az SZMTOI és az IPOSZ közös pályázata, ahol a szobafestő, mázoló, tapétázó szakemberek digitális kompetenciáját fejlesztik, illetve megismertetik őket a legújabb technológiákkal. A koronavírus-járvány ideje alatt a szervezők gyorsan váltottak, és az oktatást átköltöztették az online térbe, így a workshopok már egy új, eddig nem ismert oktatási helyszínen indultak el. A munkaerő-alkalmazkodó képességet erősítő projektből tanulmány is készül, amelyet a hazai iskolarendszerű oktatásba szeretnének integrálni. A hat tematikai egységből álló oktatás pedig egy nemzetközi konferenciával zárul, ahol a tapasztalatokat a környező országokkal is meg lehet majd osztani.

Három tematikai egység, két-kétnapos workshop keretén belül már meg is valósult. Számítástechnikai ismeretekkel kezdték, ahol a számítógépekkel, nyomtató csatlakoztatással, névjegykártya készítéssel, közösségi média felület létrehozásával ismerkedtek meg a résztvevők. Ezzel megteremtették az alapot, amelyre a következő egységeket építeni tudják. A második workshop témája poszter vagy képtapéta készítése, létrehozása, felhelyezése volt. Itt teljesen egyedi falfelületet tudnak létrehozni az alkotók, és akár egy óriási, családi képpel is be tudják borítani a megrendelő nappaliját. A harmadik alkalommal a TERC Kft. előadói a költségvetési programmal, digitális árajánlat készítésével ismertették meg a résztvevőket.

2021-ben is folytatódnak a workshopok: az április második felében induló képzésen először egy látványterv készítése lesz a téma, amire a Lakberendezők Országos Szövetségével karöltve várják a tanulni vágyókat.
Az online oktatás mellett, a két utolsó idei workshopot, személyes részvételre tervezik, amennyiben a vírushelyzet engedi. Az utolsó előtti alkalommal a sablonvágás, sablontechnika rejtelmeibe avatják be a résztvevőket (digitalizáció segítségével bármilyen feliratot, képet ki tudnak vágni, és azt felhelyezni falra, autóra stb.).
Végül egy különleges, ma még idehaza nem elterjedt technika megismertetéssel zárul a workshop. Olyan szimulátorok tesztelésében vehetnek részt a jelentkezők, amelyek segítségével a mozdulatot, a felhasznált anyagmennyiséget, a távolságot stb. be tudják mérni és ki tudják értékelni.
A workshopokra, Pest megye kivételével, országon belül, bárhonnan várnak jelentkezőket. A részvétel ingyenes, az induló képzések feltételeiről a www.festnet.hu, és az SZMTOI közösségi oldalán értesülhetnek.