Anne Applebaum tart előadást az MTA BTK TTI-n

Anne Applebaum Pulitzer-díjas történész-újságíró új könyvéről tart előadást Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében (MTA BTK TTI) pénteken délelőtt – közölte az intézmény az MTI-vel.

    Mint írták, a Gulagról szóló számos nemzetközi díjat elnyert munkája után most magyarul is megjelenő, Vasfüggöny – Kelet-Európa megtörése 1944–1956 című könyvében a kelet-közép-európai országok háborút követő történetét hasonlítja össze.
Többek között azt vizsgálja, milyen eltérő és hasonló körülmények között jutottak hatalomra a kommunisták az egyes országokban, milyen mértékben és mikor vonták ellenőrzésük alá a közéletet, és hogy mi történt az egyházakkal és a civil társadalommal – tették hozzá.
Tájékoztatásuk szerint Anne Applebaum előadásában könyvének születéséről és az abban felmerülő problémákról beszél. A könyv nagymértékben épít azoknak a nemzetközi összehasonlító alapkutatásoknak az eredményeire is, amelyek nemzetközi integrálásában az MTA BTK TTI fontos szerepet kíván betölteni.
Rámutattak: a kelet-közép-európai országok összehasonlító kutatásainak fellendítése érdekében intézményük számos lépést tett az elmúlt években: 2012-ben a Történész Világszövetség közgyűléséhez kapcsolódva a 20. századi migrációs folyamatokat összehasonlító nemzetközi konferenciát rendeztek, amelyen a régiót érintő vándorlási folyamatok múltját elemezték rangos hazai és külföldi történészek.
A kelet-európai tudományos akadémiák közötti hagyományos együttműködést új tartalommal töltötték meg azok a nemzetközi projektek és konferenciák, amelyek a térség huszadik századi, különösen a kommunista diktatúrák alatti történetét hasonlítják össze. Ebbe a körbe tartozik az a múlt évben rendezett konferencia is, amelyet az Európai Emlékezet és Szolidaritás Hálózatával közösen rendezett az MTA BTK TTI a mindennapi kollaboráció történetének összehasonlítására, s amelynek anyagából angol nyelvű tanulmánykötet készül.
Megjegyezték: idén a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézettel közösen a kommunista korszakot összehasonlító kutatások eredményeit és kilátásait összegző konferenciát rendeznek. Anne Applebaum előadása is abba a sorozatba tartozik, amely kifejezi az MTA BTK-nak azt a szándékát, hogy a nemzetközi összehasonlító kutatások egyik regionális központjává váljon.
Azok a tanulmánykötetek és monográfiák, amelyek e program keretében születnek, komoly nemzetközi érdeklődésre is számot tartanak. Nélkülük nem születhetnének meg azok a szélesebb közönségnek szóló szintézisek, mint amilyen Anne Applebaum nagyhatású monográfiája is, amelyet a Time magazin mellett a The Wall Street Journal is az év legjobb tényirodalmi könyvének választott – hívták fel a figyelmet.

Forrás:MTI