Lassan zárja kapuit a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

 

Négy nap alatt mintegy 400 programmal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal és képregénykészítéssel várta a közönséget április 25. és 28. között a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a fővárosi Millenáris Parkban.

A. I. Willis dedikálta Victoria című első könyvét Szunyoghy  Viktoria illusztrátorral.  Fotó: Juhász Melinda

A. I. Willis dedikálta Victoria című első könyvét Szunyoghy Viktoria illusztrátorral.
Fotó: Juhász Melinda

    Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke kedden Budapesten elmondta: a fesztivál díszvendég országa Norvégia, díszvendég írója Karl Ove Knausgard lesz. Most először fordul elő, hogy a díszvendég ország adja a díszvendég írót is.

Turczi István Deodatus könyvéből olvas fel Zámbori Soma színész, szinkronszínész.  Fotó: Juhász Melinda

Turczi István Deodatus könyvéből olvas fel Zámbori Soma színész, szinkronszínész.
Fotó: Juhász Melinda

    Idén is megrendezték a könyvfesztivál hagyományos kísérőrendezvényeit is, az Európai Írótalálkozót, a Kis Könyves Éjt, a Könyvtáros Klubot és az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A gyerekprogramok idén a frissen átadott Nemzeti Táncszínház aulájában kaptak helyet.
Külön programmal emlékeztek meg arról, hogy 250 éve két magyar tudós, Hell Miksa és Sajnovics János Észak-Norvégiában megfigyelte a Vénusz átvonulását a Napkorong előtt. Az expedíció során számos adatot gyűjtöttek a Norvégiában ma is hivatalos számi nyelvről. Sajnovics János ezekre a megfigyelésekre támaszkodva alapozta meg a finnugor nyelvrokonság elméletét.

Bolemant László költő dedikálta " a megrajzolt idő" című verseskötetét a Felvidéki Magyar Kiadók standjánál. Fotó: Juhász Melinda

Bolemant László költő dedikálta ” a megrajzolt idő” című verseskötetét a Felvidéki Magyar Kiadók standján.
Fotó: Juhász Melinda

A Millenáris Park 12. alkalommal ad otthont a könyvfesztiválnak – hangsúlyozta Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Kitért arra is: évente 1,5 millió látogatója van a parknak, ahol megnyitása óta több mint 1000 rendezvény kapott helyet.

Nézelődő a Harmat Kiadó standján. Fotó: Juhász Melinda

Nézelődő a Harmat Kiadó standján. Fotó: Juhász Melinda