Angyalarcú Vipera a ringben

Kovács Attilát, azaz ’Viperát’ jó néhányan ismerhetik, hiszen már 2002 óta profi bokszoló, ráadásul volt már az IBO világbajnoka is. Arról viszont talán kevesebbet tudhat a nagyközönség, hogy honnan is kapta becenevét a Ferobox Event ökölvívója, miért kezdett el bokszolni, vagy éppen, hogy tíz éven keresztül a földkerekség talán legnehezebb szakmájában dolgozott.

Kovácsot kilenc évesen vitte le először a terembe édesapja, nem véletlenül. „Olyan környéken nőttem fel, ahol meg kellett védenem magam” – emlékezett vissza. „Egyszer mentem haza a suliból, kértek tőlem 20 forintot. Nem volt nálam, úgyhogy kaptam egy pofont. Hazamentem vérző orral, apám meg rögtön levitt a terembe bokszolni, hogy megvédhessem magam.”

Közben megpróbálkozott a judóval, az úszással, sőt még a kosárlabdával is, de a bokszban találta meg az igazi örömöt. Már amatőrként is szép eredményei voltak, 1988-ban megnyerte a serdülő magyar bajnokságot, felnőttként pedig olimpiai és világbajnoki kerettag is volt. Pedig akkoriban nemcsak a boksz tette ki az életét, hanem a földkerekség talán legnehezebb szakmájában dolgozott, hiszen bányász volt.

„Rögtön a szakmunkás vizsgám után tíz évet voltam a föld alatt, három műszakban. Vájár voltam 350 méter mélyen, nem éppen embernek való munka. Nagyon kemény fizikai meló, mellette pedig már nagyban bokszoltam, így nagyon akarni kellett, hogy mindkettőt csinálni tudjam. 100 kilós tartóvasakat kellett cipelnem 20-50 méteren keresztül. Igazából egy munkanap simán felért több erőnléti edzéssel is.”

2002-ben pedig profinak állt, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen az EBA szervezetnél Európa-bajnoki, míg az IBO-nál világbajnoki övet szerzett. Közben ráragadt a ’Vipera’ becenév is. „Lévai István edzőm barátja, Sándor Attila mondta az egyik meccsem után, hogy Vipera úr, mert voltak elég gyors meccseim. Az első vagy a második menetben kiütöttem az ellenfeleimet, gyorsan „beléjük martam”, mint egy vipera. Bár igazán sosem szerettem ezt a becenevet, megszoktam már. De én azt szoktam mondani, hogy Vipera csak a szorítóban létezik, az életben Kovács Attila vagyok.”

Kovács a hölgyeknél is elég jól áll, hiszen egy ízben megválasztották a legsármosabb magyar ökölvívónak – vélhetően nem a férfiak szavazták meg neki a címet. „Még a Felix Promotion szervezte annak idején a közvélemény-kutatást, amit megnyertem. Nagyon örültem neki. Tök jó dolog, ha egy bokszolóra azt mondják, hogy sármos, hiszen legtöbben nem az angyalarcukról híresek, úgyhogy jóleső érzés.”

A sportoló május 18-án ismét megmutatja magát a nagyközönségnek, hiszen szorítóba lép a Ferobox Event kecskeméti gáláján. „Nagyon várom már, hogy ismét szorítóba léphessek. Már februárban is lett volna meccsem, de megsérült a bal kezem, nem igazán tudtam edzeni. Most már viszont majdnem 100%-os, így jó formában vagyok. Muszáj nyernem, hiszen nagy terveim vannak: szeretnék újra Európa- és világbajnok lenni valamelyik szervezetnél. Ehhez úgy érzem, minden segítséget megkapok Rácz Félixéktől, a többi rajtam múlik!”

A Ferobox Event gáláját május 18-án, szombaton 20:45 perctől a Sport 1 Televízió élőben közvetíti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*