Ami a sport az izmoknak, az a rágás a fogunknak

A rossz fogak megkeseríthetik életünket, és további komoly betegségekhez vezethetnek, és mindezek mellett nagyon költséges a gyógyításuk is. Érdemesebb „befektetni” és megfelelően ápolni őket. A helyes szájápolás nem nagy ördöngösség és a rá áldozott napi 10 perc igen sok kellemetlenségtől megkímél minket. Ha naponta kétszer jó technikával fogat mosunk, évente egyszer fogorvosi szűrésre megyünk, használjuk a fogselymet, és étkezések között cukormentes rágógumit fogyasztunk, máris sokat tettünk fogaink egészségének megőrzése érdekében.

 

De miért is olyan fontosak a fogak és a rágás

A rágás élettani szerepe jelentős és fontos része az emésztésnek és az egész emésztő rendszer zavartalan működésének. A fogak különböző feladatot látnak el a szájüregben. Vannak metsző fogak, szemfogak és őrlő fogak. A metsző és szemfogak feladata az étel megragadása és egy nagyobb falat leszakítása. Ezt követően a kisőrlő- és nagyőrlő fogak aprítják fel az ételt, mely nyállal keveredve olyan ételpéppé alakul, amelyet lenyelve már emésztésre előkészített állapotba kerül be a gyomorba. A rágás nagyon kifinomult, több izom összehangolt működését igénylő folyamat, amelynek során az alsó és felső őrlő fogak csücskei egymáson elmozdulva aprítják fel, majd dörzsölő mozdulatokkal őrlik péppé az ételt.

A rágás tehát fontos élettani funkció, amely nem csak az étel felaprítását és emésztésre előkészítését jelenti, hanem az arc-állcsont fejlődését és egészséges állapotának megőrzését is szolgálja. Ha nem végzünk fizikai munkát, izmaink elsorvadnak és csontritkulás alakul ki, ha nem rágunk, akkor ez is kóros elváltozásokat okoz mind a fogágyban mind pedig az állcsontokban.

 

Te tudtad, hogy 40-50 kilopond erővel harapsz rá az ételre?

A rágás során a rágófogak között igen nagy erők munkálkodnak. A nagyőrlő fogak között jelentős nyomóerő lép fel, amely 40-50 kilopond is lehet. A rágás gyermek és fiatal korban az állkapcsok és a fogak növekedését és normál fejlődését is stimulálja. Ezért fontos, hogy gyermekeink rágjanak, sok zöldséget és olyan ételeket fogyasszanak, amelyek kiadós rágást igényelnek. A rágás egyben tisztítja is a fogak azon felszíneit, amelyek egymáson elmozdulnak és érintkeznek. A rágás maga azonban nem elegendő a fogak tisztán tartásához, hisz a fogak felületének legnagyobb része csak fogkefével, fogselyemmel tisztítható. Tehát az egészséges fogazat és fogágy záloga a kiadós rágás mellet a rendszeres, helyes technikával végzett fogmosás is.

 

Hogyan segít a cukormentes rágógumi fogaink egészségének megőrzésében

A rendszeres „rágózás” jelentős mértékben hozzájárulhat a fogak épségének megőrzéséhez, és a rágóizmok kondícióban tartásához. A rágózás segíti a fogak tisztítását, fokozza a nyáltermelést, a nyál pedig segít eltávolítani az ételmaradékokat a fogakról, így a fogkő, a fogszuvasodás és a többi gyakori fogászati probléma hatékonyabban megelőzhető. A rágózás ezen kívül a fogazatot és az ínyt is erősíti. A rágó természetesen csak akkor bír a fenti jótékony hatásokkal, ha cukormentes változatot választunk belőle. Továbbá rágózás tekintetében is fontos a mértékletesség elve, hisz minden izmunknak és ízületünknek szüksége van pihenésre, így a rágóizmokat sem szabad kimeríteni. Az étkezések után maximum 15-20 percet ajánlott rágózni, napi 4-5 alkalommal.

 

További információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu weboldalra!