Amerikai nagykövet: szeptember 11. megerősíti, hogy éberen figyelni kell a terrorveszélyre

Terrortámadás New Yorkban, 2001. szeptember 11.; 8 óra 46 perckor repülőgép csapódott a WTC egyik épületébe. 17 perccel később egy Boeing 767-es csapódott be WTC déli tornyába. Megj.: Az időpont helyi idő szerint értendő.

Terrortámadás New Yorkban, 2001. szeptember 11.;
8 óra 46 perckor repülőgép csapódott a WTC egyik épületébe. 17 perccel később egy Boeing 767-es csapódott be WTC déli tornyába. Megj.: Az időpont helyi idő szerint értendő.

Az amerikaiak számára szeptember 11. olyan nap lett, amelyen megerősítik elhatározásukat, hogy mindig éberen figyelnek a terrorveszélyre – hangsúlyozta David B. Cornstein budapesti amerikai nagykövet videóüzenetében a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulója alkalmából.

    A videófilmben – amelyet a nagykövetség a Facebook-oldalán tett közzé hétfőn – a nagykövet azt mondta: “nem feledjük a világ minden tájáról felénk áradó baráti támogatást, köztük NATO-szövetségesünkét, Magyarországét, akik mind szolidaritásukról biztosítottak minket azokban a nehéz időkben”.
    Úgy vélte, az amerikaiak számára szeptember 11. olyan nap lett, amelyen felidézik az elhunytak emlékét, és tisztelegnek a készenléti egységek bátor áldozatvállalása előtt. Egyúttal megerősítik elhatározásukat, hogy megvédik a sajátjaikat, és mindig éberen figyelnek a terrorveszélyre – jelentette ki.
    A New York-i születésű diplomata felidézte: a városban volt a terrortámadások idején, éppen előválasztás volt, és szavazni ment. “Amikor nem sokkal később kiléptünk az épületből, a világunk megváltozott. Láttuk a káoszt, megcsapta orrunkat a füstszag, és megéreztük a félelmet” – fogalmazott.

    Emlékeztetett: idővel megtudta, hogy négy barátja is az áldozatok között van. “Sosem fogom elfelejteni a barátaimat, sem azt a csaknem 3000 embert, akiket oly kegyetlenül legyilkoltak azon a tragikus napon” – mondta.
    David B. Cornstein közölte: emlékezni fog ugyanakkor mindazokra az amerikaiakra is, akik “sietve és a veszélyeket vállalva menteni próbáltak számukra ismeretleneket, az összetartozás és a közös cél szelleme által vezérelve”. Megtisztelőnek nevezte, hogy New York állam képviseletében több tűzoltó temetésén is búcsúbeszédet mondhatott.
    A diplomata szerint felebarátaik, honfitársaik támogatása “ma fontosabb, mint valaha”. Ennek szellemében támogatja azt a hagyományt, amelyet a nagykövetség 2010-ben indított el a Magyar Vöröskereszttel közösen, és mindenkit arra hívott, hogy vegyen részt éves véradásukon, amelyet szeptember 11-én tartanak a Magyar Vöröskereszt budapesti székházában.

01

Forrás:MTI