Amerikai Elnöki Szabadságérmet kap Isabel Allende, Tom Brokaw, Mery Streep és Stevie Wonder

Isabel Allende írónő, Tom Brokaw televíziós hírműsor-vezető, Mery Streep színésznő és Stevie Wonder énekes-zeneszerző is szerepel azon 19 neves ember között, akiket Barack Obama amerikai elnök november 24-én a Fehér Házban Elnöki Szabadságéremmel tüntet ki.

    Az elismerés az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitűntetése, amelyet olyan személyeknek ítélnek oda, akik kiemelkedő módon járultak hozzá az Egyesült Államok biztonsági vagy nemzeti érdekeihez, a világbékéhez, kulturális vagy más jelentős köz-, illetve magántörekvésekhez. Az idei kitüntetettek névsorát hétfőn hozta nyilvánosságra a Fehér Ház.
A felsoroltakon kívül Elnöki Szabadságérmet kap Mildred Dresselhaus fizikus-elektromérnök, John Dingell, az Egyesült Államok leghosszabb ideje hivatalban lévő kongresszusi képviselője, Ethel Kennedy emberi jogi és környezetvédelmi aktivista, Suzan Harjo írónő, az amerikai őslakosok ügyének támogatója, Abner Mikva jogászprofesszor, volt parlamenti képviselő, szövetségi bíró és fehér házi jogtanácsos, Charles Sifford volt profi golfjátékos, Robert Solow közgazdász és Stephen Sondheim zeneszerző, költő, színházi szakember.
Posztumusz részesül az elismerésben Alvin Ailey táncos-koreográfus, továbbá három polgárjogi aktivista, James Chaney, Andrew Goodman és Michael Schwerner. Szintén posztumusz kap Elnöki Szabadságérmet a hawaii Patsy Takemoto Mink, az első színes bőrű nő, akit – 1964-ben – beválasztottak a szövetségi kongresszusba és Edward Roybal, az amerikai képviselőház első mexikói származású tagja.
Forrás:MTI