Obama 18 személyiséget tüntetett ki Elnöki Szabadságéremmel

Tizennyolc olyan embert tüntetett ki hétfőn a Fehér Házban Barack Obama az Egyesült Államok legmagasabb polgári elismerésével, az Elnöki Szabadságéremmel, akik, mint mondta, “erősebbé, bölcsebbé, humánusabbá és még gyönyörűbbé tették Amerikát”.

    “Szeretem Meryl Streepet. A férje tudja, hogy szeretem. Michelle tudja, hogy szeretem. Semmit nem tehetnek ez ellen” – jelentette az elnök, amikor a háromszoros Oscar-díjas, a díjra összesen 18-szor jelölt színésznő nyakába akasztotta az érmet.
    Barack Obama a szertartáson bevallotta, hogy az első lemezt, amit valaha is vett, egy másik kitüntetett, Stevie Wonder készítette.
    Az Elnöki Szabadságérmet Streep és Wonder mellett hétfőn megkapta még Isabel Allende írónő, Tom Brokaw televíziós hírműsor-vezető, Mildred Dresselhaus fizikus-elektromérnök, John Dingell, az Egyesült Államok leghosszabb ideje hivatalban lévő kongresszusi képviselője, Ethel Kennedy emberi jogi és környezetvédelmi aktivista, Suzan Harjo írónő, az amerikai őslakosok ügyének támogatója, Marlo Thomas színész-producer-aktivista, Abner Mikva jogászprofesszor, volt parlamenti képviselő, szövetségi bíró és fehér házi jogtanácsos, Charles Sifford volt profi golfjátékos, Robert Solow közgazdász és Stephen Sondheim zeneszerző, költő, színházi szakember.
    A legnagyobb tapsot a kitüntetésben posztumusz részesült három polgárjogi aktivista, James Chaney, Andrew Goodman és Michael Schwerner kapta, akiket 1964-ben meggyilkolták, amikor azon dolgoztak, hogy feketék tízezreit regisztráltassák a választói listára. Szintén posztumusz kapott Elnöki Szabadságérmet a hawaii Patsy Takemoto Mink, az első színes bőrű nő, akit – 1964-ben – beválasztottak a szövetségi kongresszusba és Edward Roybal, az amerikai képviselőház első mexikói származású tagja, valamint Alvin Ailey táncos-koreográfus.
      Az elismerés olyan személyeknek ítélik oda, akik kiemelkedő módon járultak hozzá az Egyesült Államok biztonsági vagy nemzeti érdekeihez, a világbékéhez, kulturális vagy más jelentős köz-, illetve magántörekvésekhez.

Forrás:MTI