Amerikai elismerés Molnár Piroskának

 

Bemutatták az Egyesült Államokban Szász János A nagy füzet című filmjét, mely Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-díjra a legjobb idegennyelvű film kategóriában. A világhírű Agota Kristof regényből készült alkotásnak a chicagói filmfesztiválon volt az amerikai premierje a hétvégén. A patinás amerikai filmfesztivál nemzetközi zsűrije Molnár Piroskát elismerő oklevéllel méltatta „a rettenetes karakter érzékletes és emberi megformálásáért”.

 

A nagy füzet júliusban elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, az Europa Cinemas mozihálózat díját, majd elismerő oklevéllel tért haza a haifai filmfesztiválról; a napokban mutatták be az ausztráliai Adelaide és az észak-koreai Busan nagyszabású nemzetközi filmfesztiváljain is.

 

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium), a magyar származású svájci írónő Agota Kristof negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készült filmje, A nagy füzet (Le Grand Cahier) főszereplője egy tízéves ikerpár, Gyémánt László és András amatőrszínészek lenyűgöző alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

A Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával készült mozifilm illusztris nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ, Ópium), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel az új Szász-filmben. A nagymama szerepében a Jászai Mari-díjas és Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte, akinek kiváló munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismeri a közönség.
A Szász-film európai koprodukcióban készült a Hunnia Film Stúdió és a német Intuit Pictures gyártásában, az osztrák Amour Fou és a francia Dolce Vita Films részvételével az EU MEDIA Programja, az Eurimages és a kulturális államtitkárság támogatásával.

 

A hazai moziközönség szeptember 19-től a Budapest Film forgalmazásában láthatja Szász János új filmjét.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*