Alternatívát kínálnak Clintonnal és Trumppal szemben az amerikai libertáriusok

Gary Johnson libertárius amerikai elnökjelölt és alelnökjelöltje, Bill Weld egy szerda esti tévéműsorban fejtette ki, hogy pártjuk miben különbözik Hillary Clinton demokrata párti és Donald Trump republikánus várható elnökjelölttől, valamint, hogy milyen alternatívát kínálnak a választóknak.

    Az egyórás beszélgetést, amelyen a meghívott közönség tagjai is kérdezhettek a két politikustól, a CNN hírtelevízió rendezte meg. Mind Johnson, mind Weld mindjárt az elején a moderátor leszögezte, hogy sokra tartja Hillary Clintont, és vele szemben alkalmatlannak ítéli meg az elnökségre Donald Trumpot.     “Kezdve a bevándorlástól a szabadkereskedelem témakörén át a muszlim terroristák családtagjainak megöléséig, bajom van mindennel, ami csak kijön Trump száján” – fogalmazott Johnson, s amikor a műsorvezető arról kérdezte, mit szól ahhoz, hogy szerdai beszédében Trump korruptnak nevezte Clintont, a libertárius elnökjelölt legyintett, s azt mondta: “ezt másoknak hagyom”.
    A 63 éves Gary Johnson a déli Új-Mexikó állam republikánus párti kormányzója volt két cikluson át, alelnökjelöltje, a 71 éves Bill Weld pedig szintén a Republikánus Párt politikusaként az északkeleti Massachusetts kormányzója volt korábban. A Libertárius Párt május végén, a floridai Orlandóban tartotta meg konvencióját, és ezen választották meg Johnsont, aki 2012-ben is a párt elnökjelöltje volt.
    A pártnak elenyésző a támogatottsága, de mivel sok kérdésben a republikánusokéihoz hasonló elveket vallanak, Johnson várhatóan a republikánus táborból szerez majd voksokat, gyengítve utóbbiak pártja hivatalos elnökjelöltjét.     Ron Paul, volt kongresszusi képviselő, a párt legismertebb és szinte jelképes alakja a vitaműsor előtt a CNN televíziónak hangsúlyozta: a mostani választás “reális esély” a libertáriusoknak.     A vitaműsorban Johnson és Weld meglehetősen röviden válaszolt a kérdésekre. Mindketten éles szavakkal bírálták Donald Trump illegális bevándorlásra vonatkozó álláspontját, kiálltak az abortusz joga mellett, a fegyverviselés és -tartás körüli vitában pedig kiálltak a szabad fegyvervásárlás mint alkotmányos jog mellett, de nyitottaknak mondták magukat a párbeszédre a szigorítás híveivel.

Forrás:MTI