Alex Zanotti: „Csak a győzelem elérése a fontos vasárnap!”

A második szakasz utolsó harmadán kitört a kereke a motorosok között addig fölényesen vezető Alessandro Ruosónak, míg a hazai quados reménységet, Somfai Mátyást defekt hátráltatta Pápán rendezendő HunGarian Baja Terep-rally Világkupa szombati versenynapján.
Szombaton két, a versenyzők szerint kőkemény szakasszal folytatták a versenyzők Pápán és környékén a jubileumi, tizedik HunGarian Baja Terep-rally Világkupa futamot. Az élen mind a motorosok, mind pedig a quadosok esetében szinte kilométerenként változott a helyzet. Előbbieknél a világranglista első olasz Alessandro Ruoso egy szerencsétlen baleset miatt a majd négy perces előnyét majd tizenhat perces hátrányra változtatta a san marinói Alex Zanottival szemben. A quadosoknál hasonlóan alakultak a dolgok, ugyanis a délelőtt az első helyet átvevő Somfai Mátyás egy defekt miatt esett vissza a második helyre, miközben a lengyel Kamil Wisniewski több mint 12 perccel átvette a vezetést.

Úgy tűnik, az idei, jubileumi, tizedik HunGarian Baja FIM Világkupa futamán tényleg csak a célban fog eldőlni, ki nyeri meg a motorosok és a quadosok versenyét. A szombati két szakaszon ugyanis egyik pillanatról a másikra változott a helyzet, és mindkét szakágban a délelőtt első helyen álló versenyzőket utolérte a balszerencséjük, és mire véget ért a nap, jelentős hátrányban voltak az éllovassal szemben.

A motorosoknál egészen a második szakasz utolsó harmadáig úgy tűnt, hogy a világelső Alessandro Ruosótól nem lehet majd elvenni az összetett győzelmét.

„Már a csapatom is jelezte verseny közben, hogy akkora az előnyöm, hogy nyugodtan, a biztonságra ügyelve motorozzam tovább. Ennek megfelelően vissza is vettem a tempóból, ám kitört a hátsó kerekem, és onnantól kezdve már az is csoda volt, hogy valahogy bevánszorogtam a célba. A szerelőim rendbe hozták a motort, így majdnem 16 perces hátrányból folytatom vasárnap. Sosem mondom azt, hogy soha, megpróbálom innen is megnyerni a versenyt”

– fogadkozott az így is a második helyen álló Ruoso.

Az összetett első pozícióját így a san marinói Alex Zanotti vette át, aki előnye tudatában csak annyit ad majd ki magából, amennyi a győzelemhez szükséges. Persze, ez nem jelenti azt, hogy nem húzná a gázkart, amennyire csak tudja.

„Az első szakasz nagyon kemény volt, míg a második talajára már egy rossz szavunk sem lehet. A magas fűtől időnként nem láthattuk a megbúvó köveket vagy a kiálló facsonkokat, de szerencsémre velem semmi nem történt. Kicsit segítene nekünk, ha az ilyen nehézségű szakaszokon az autósok mennének előbb végig a pályákon. Mindenesetre vasárnap csak az összetett sikere lebeg a szemem előtt, és ha ez meglesz, abszolút nem bánom majd, ha a szakaszokat más nyeri meg”

– jelentette ki Zanotti.

A motoros mezőny egyetlen női tagja, Andrea Mayer annak örült a legjobban, hogy egyben behozta a nap végére a Yamaháját.

„Nem volt egyszerű a pálya, és alaposan elfáradtam a második szakasz végére. A motoromnak semmi baja, így nagy reményekkel várom a vasárnapi folytatást”

– közölte Andrea Mayer, aki összetettben a 10., míg kategóriájában a harmadik helyen áll.

A quadosoknál a magyar Somfai Mátyás szinte szárnyalt az első szakaszon, aminek eredményeképpen a vezetést is átvette az összetett harmadik helye mellett. Aztán a délután neki sem hozott szerencsét.

„A szuperspeciál utáni futómű finomítás meghozta a várt eredményt, így még számomra is meglepően gyorsan tudtam menni. Sajnos a második szakaszon egy hátsó defektet kaptam, így kellett a célig eljutnom. Ezzel nemcsak az előnyömet veszítettem el, hanem 12 perces hátrányba kerülve visszaestem a második helyre”

– elevenítette fel a visszaesés okát Somfai.

Az élre így az egyre jobb teljesítményt nyújtó lengyel Kamil Wisniewski került, de vészesen közeledik a legjobbakhoz a második szakaszon ismét egy helyet javító 2012-es világbajnok, a spanyol Jose Luis Espinosa.

„Mivel nem a legjobb technikát tudtuk elhozni Magyarországra, így kellett egy kis idő, hogy összeszokjak a quaddal. Egyre jobbak vagyunk az idő múlásával, és bízom abban, hogy a verseny végére jóval előrébb kerülhetek mostani ötödik helyemnél. Nagyon tetszenek a pályák, és kifejezetten élvezetes rajtuk versenyezni”

– fogalmazott a Fekete Lovagnak becézett spanyol versenyző.

Az Európa-bajnoki viadalt jelenleg a lengyel Lukasz Laskawiec vezeti, míg a magyarok közül Hodola Richárd az ötödik, míg Horváth „Laller” Lajos a nyolcadik helyen áll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*