Áldozatok vagyunk

Február 22-én érkezett a hazai mozikba az első nagyjátékfilmes Michal Blaško számos fesztiválon díjazott filmje, az Áldozat, amely tavaly Szlovákia Oscar-nevezettje volt. A szlovák, cseh, német koprodukcióban készült alkotás a budapesti Cseh Filmkarnevál nyitófilmjeként szerepelt. A telt házas vetítés után közönségtalálkozón vett részt a film forgatókönyvírója, Jakub Medvecký és főszereplője, Vita Smachelyuk, akinek szintén ez az első nagyjátékfilmes munkája. „Amikor jelentkeztem a szerepre, a családommal Ukrajnából Németországba költöztünk, és másfél éve itt élünk. Meg tudtam érteni Irina érzéseit, hiszen tudtam, milyen az, amikor az embernek nincs szociális védőhálója, és már kezdettől fogva nincs mire támaszkodnia” – mondta a színésznő.

Amikor az ukrán bevándorló Irina (Vita Smachelyuk) fiát (Gleb Kuchuk) vérbefagyva találják egy cseh kisváros hírhedt lakótelepének egyik lépcsőházban, az egész város a roma szomszédok ellen fordul, mert meggyőződésük szerint bűncselekményt követtek el. Néhány politikai babérokra törő embernek kapóra jön a tragédia, és Irináék történetét igyekeznek felhasználni a városvezetés ellen. A történet igazságtartalma meginog, amikor a fiú a tragikus estét teljesen másképp meséli el édesanyjának, mint a rendőrség nyomozójának. Irinának döntenie kell, hogy ebben az igen bonyolulttá váló helyzetben, egymásnak élesen ellentmondó érdekek kereszttüzében, mit tesz a fiáért.

A közönségtalálkozón egyértelművé vált a forgalmazó, a Juno Distribution koncepciója is. Választásaik során fontosnak tartják, hogy egy film megtekintését követően tartalmas beszélgetések alakulhassanak ki – az Áldozat ehhez több kemény témát is kínál. Melyek azok a tényezők, amelyek elmélyíthetik vagy megváltoztathatják a többségi társadalom viszonyát a kisebbségekhez? Hogyan deformálják a kisebbség tagjainak viselkedését a társadalom elvárásai? Meddig kell elmennie a gyerekéért egy édesanyának? Mikor kell a gyerekeknek már saját magukért felelősséget vállalniuk? Vajon a tinédzserek felmérik-e tetteik súlyát, és mennyire helyezik előtérbe magukat a közösséggel szemben? Ilyen kérdéseket feszeget az Áldozat. Nem könnyű megválaszolni…

Horváth Gábor Miklós

https://www.youtube.com/watch?v=LU5U9pmEH78