Alakul az Eb-csapat

Az Európa-bajnokságra utazó válogatott biztos tagja lett ma párosban Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasával. A kenusoknál C-1 1000 méteren Vajda Attila, 200 egyesben Lantos Ádám, 200 kenu párosban pedig a Lantos, Nagy egység nyert. Férfi kajakban az 1000 méter után 500 egyesben is győzött Dombvári Bence, ugyanígy K-2 500 méteren a Dombi-Kökény páros, akik szintén dupláztak.

A női K-2 500 méteren kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa összeállítású páros nyerte az idei első válogatót szombat délelőtt. A rutinos egység annak ellenére győzött a világkupát nyerő Kárász Anna, Vad Ninetta duó előtt, hogy idén jószerivel először ültek össze.

„Túl hosszúra lett állítva a lapátom, ezért a végén voltak gondjaim, Kati higgadtsága segített – mondta Douchev-Janics Natasa. Szerencsére egyéniben mindketten jó formában vagyunk, így sikerült nyernünk. Kati korábban nyilatkozta, hogy neki idén a négyes a legfontosabb, de én bízom benne, hogy ezt a párost is akarja.”

„A női négyes összeállításáról korai még bármit mondani, jövő héten teszek javaslatot az elnökségnek az egyes és a páros eredmények alapján – mondta Storcz Botond. Az azonban látszik, hogy sokat fejlődtek a fiatalok a női kajakos mezőnyben. Kárász Anna egyesben harmadik lett, ma pedig Ninettával meg tudta verni a párosban harmadik helyen befutó Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású párost.

Női K-1 1000 méteren Medveczky Erika ért először célba és azzal a lendülettel sírva is fakadt örömében. Több jó nevű riválist győzött le, mögötte Zur-Fazekas Krisztina lett a második és a fiatal Farkasdi Ramóna a harmadik.

Az 500 méteren szerzett ezüstérem után női K-2 1000 méteren a dobogó tetejére állhatott a Kárász Anna, Vad Ninetta duó, így eldőlt, hogy párja után Ninetta is bekerült az Európa-bajnokságon rajthoz álló válogatottba.

Vajda Attila 2011-es formában versenyez. C-1 1000 méteren nagyon meggyőzően ment már az előfutamban is, a döntőben pedig az utolsó 300 méteren megindult olyan „vajdaattilásan”, és a többiek csak bottal ütötték a nyomát.

Pedig a második helyen befutó Vasbányai Henrik is jó hétvégét fogott ki, tegnap kivívta magának az Eb indulás jogát 1000 párosban Mike Róberttel, ma pedig ezüstérmet szerzett Varga Dávid előtt, nem beszélve arról, hogy 2 hete háromszor állhatott dobogóra a szegedi világkupán.

„Nem volt könnyű, nagyon elfáradtam – mondta a döntő után Vajda Attila, aki a világkupa óta eltelt 2 hétből egyet betegen töltött. Az idei világversenyeken be akarom bizonyítani, hogy újra számolni kell velem, még évekig szeretnék jó eredményeket elérni és ezzel öregbíteni az ország és Szeged városának jó hírét.”

Az ezer egyes után K-1 500 méteren is Dombvári Bence volt a leggyorsabb, aki így akár ebben a számban is rajthoz állhat Montemor-o-Velhoban, az Európa-bajnokságon. Mögötte a sprinter Dudás Miklós második lett, Németh Ádám pedig harmadik.

C-1 200 méteren Lantos Ádám győzött Nagy Péter és Horváth Gábor előtt. Lantos már járt Montemor-o-Velhoban, tavaly bronzérmes lett ott az U23-as Eb-n. A most 23 éves kenus egyre magabiztosabb a felnőttek között is, erős mezőnyben lett ötödik a világkupán, ma pedig viszonylag simán nyerte az első válogatót.

„Jó formában érzem magam, szeretnék a döntőbe kerülni az Európa-bajnokságon és becsületesen felkészülni a második válogatóra is. A nemzetközi mezőny nagyon erős, kell még tapasztalatokat szereznem, de erre kiváló lehetőséget kínál az Európa-bajnokság.”

Néhány perccel az egyes eredményhirdetés után párosban is győzött Lantos Ádám győri csapattársával, Nagy Péterrel a szegedi duó, vagyis Horváth Gábor és Bozsik Attila előtt.

A férfi K-2 500 méteres számot a világ jelenlegi legjobb kajakpárosa, az 1000 páros olimpiai, és Európa-bajnoki címvédője, a Dombi, Kökény duó nyerte. Fantasztikusan ment alattuk a hajó a rövidebb távon is.

„Hirtelen jött ötlet volt, hogy rajthoz álltunk 500-on is, hiszen alapvetően egész évben az 1000-re készülünk – mondta Dombi Rudolf. Nem tudom, hogy az Európa-bajnokságon el tudunk-e indulni mindkét távon, de örülök neki, hogy megmutattuk, mennyire jó páros a miénk.”

A női kenu párosok 500 méteres versenyszámában Takács Kincső és Lakatos Zsanett közel 5 másodperccel győzött a második helyezett előtt, így ők is bekerültek az Eb-re utazó válogatottba.

Az első válogató vasárnap további 10 felnőtt döntővel zárul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*