Aláírták a paksi Atomerőmű bővítéséről szóló megállapodást Moszkvában

Magyar részről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, míg orosz részről Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá az egyezményt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin jelenlétében.

Ezt követően az orosz elnök elmondta, hogy az újabb blokkok megépítésével nő Magyarország energetikai függetlensége.

A magyar kormányfő pedig leszögezte, hogy kiváló szakmai megállapodást kötöttek.

A két új reaktor megépítéséhez Oroszország hitelt nyújt Magyarországnak.

A kölcsön összegéről még nem született döntés.

A projekt keretösszegének felső határa 10 milliárd euró (3 ezer milliárd forint), de a hitel ennél alacsonyabb lesz.

A moszkvai aláírást követően Lázár János tartott sajtótájékoztatót Budapesten, ahol hangsúlyozta, hogy az elkészült erőmű magyar állami tulajdonban marad. Az első új erőműblokk 2023-ban kezdhet működni. Az új blokkokról szóló terveket a kormány megküldte Brüsszelnek, amely nem emelt vétót. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a beruházással éves szinten egy százalékkal nőhet a GDP, és tízezer új munkahely jöhet létre.

A beruházás költségének 80 százaléka származik az Oroszországgal kötendő pénzügyi megállapodásból, a maradék 20 százalék magyar önerő – mondta Lázár János.

Az Együtt-PM és az LMP is azt követeli, hogy haladéktalan hozzák nyilvánosságra a paksi erőműblokkok építésével kapcsolatos magyar-orosz megállapodást.

Az Együtt-PM szerint érvénytelen a parlamenti felhatalmazás nélkül, titokban és ismeretlen feltételekkel kötött megállapodás. Ezért azt a következő kormánynak fel kell mondania, és az eddig elmaradt vizsgálatok eredményének ismeretében, szakmai, társadalmi és politikai vitát követően újra vissza kell térni az erőmű bővítésének kérdésére.

Az LMP pedig azt hangsúlyozza, hogy az előzményeket látva fennáll a veszélye annak, hogy “Orbán Viktor gyakorlatilag eladja az országot az oroszoknak.

Ezért egyrészt minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy a megállapodás teljes szövege nyilvánosságra kerüljön, másrészt petíciót indítottak a Facebookon és tüntetést is szerveznek az ügyben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*