Akikért a harang szól

Öt másodpercenként meghal egy gyermek, öt másodpercenként megszólal egy harang. 17 ezer kisgyermek hal meg nap mint nap: erre hívja fel a figyelmet az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány adománygyűjtési akciója, melynek keretében 2000 kiscsengőt függesztenek fel az Arena Plaza Jégterasza fölé.

arena

 

Bár a statisztikák javulnak – 1990-ben 12,7 millió, míg 2013-ban 6,3 millió öt éven aluli gyermek halt meg megelőzhető okokból, még mindig 17 ezer gyermek veszti életét naponta. Azaz minden ötödik másodpercben meghal egy kisgyermek a világon. Ezek a halálesetek védőoltásokkal, gyógyszerekkel, megfelelő táplálkozással, tiszta ivóvízzel, vagy a fertőzések időben történő kezelésével megelőzhetők lennének. A drasztikus számokért nem kell messzire mennünk: Magyarországon 1000 gyermekből öt nem éli meg az egyéves kort.

Az UNICEF legújabb adománygyűjtési akciója erre kívánja felhívni a figyelmet: az esemény keretében 2000 darab kiscsengő kerül kihelyezésre az Arena Plaza Jégterasza fölé. Ezek a kis lélekharangok a gyermekekre emlékezve szólalnak meg december 2-től jövő február végéig. Az akció főtámogatója, az Arena Plaza 1 millió forinttal segíti az UNICEF kezdeményezését. Az installáció pro-bono kivitelezője a Showhivatal Produkció Kft. A rendezvényen részt vett D. Tóth Kriszta, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványának Nagykövete, az Engi Klára által vezetett Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség utánpótlás programjában résztvevő gyerekek, a Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium gyerekkórusa, valamint számos ismert személyiség.

Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványának ügyvezető igazgatója elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy az Arena Plaza a főtámogatója az akcióknak és bízunk abban, hogy számos más cég is csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez. Ezzel a látványos installációval szimbolikusan és ténylegesen is hangot tudunk adni minden veszélyben lévő kisgyerek problémájának. Bízunk abban, hogy a támogatók segítségével, egyre több gyermek életkörülményein tud az UNICEF segíteni, és évről évre több megmentett gyermekről számolhatunk be. Öt másodpercenként meghal egy gyermek, 5 másodpercenként megszólal egy harang. Ezek a harangok most értük szólnak!”

 

A harangok mellett az Arena Plazában és a Jégteraszon kicsi, nyakba akasztható csengettyűk is kaphatóak 500 forintos áron. Egy kiscsengő árából az UNICEF biztosítani tudja egy súlyosan alultáplált kisgyerek egy teljes napi élelmezését, tehát már akár egy csengettyű megvásárlása is komoly segítség.

Balla Erna, az Arena Plaza igazgatója az akció kapcsán kiemelte: „A világ vezető gyermekvédő, humanitárius szervezete és Magyarország vezető bevásárlóközpontja fontos ügyért fogott össze. Vásárlóink segítségével még többet tehetünk a gyermekek megmentéséért: az előttünk álló forgalmas karácsonyi szezon erre még jobb lehetőséget teremt.”