AHOL A NAGYERDŐ ÉLETRE KELL!

A Nagyerdei Szabadtéri Színpadnak kulturális missziója van Debrecenben – hangsúlyozta Komolay Szabolcs alpolgármester. A kulturális területért felelős városvezető szerint az észak-alföldi régió legnagyobb, az 1017 fős befogadóképességű szabadtéri színház a nívós előadásoknak, a magas művészi színvonalat képviselő és tartalmas szórakozást nyújtó élményeknek köszönhetően nemcsak visszanyerte a régi fényét, hanem folyamatosan növelni tudja a darabok látogatottságát. A 21. évad teljes színházi nézőszáma 16.681 fő volt. Külön öröm, hogy – a debreceni nyári szabadtéri szezonok történetében első alkalommal – három vadonatúj színházi premiernek is otthont ad majd a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, melynek köszönhetően idén nyáron várhatóan nem csak a helyi, hanem az országos színházi szakma és nagyközönség figyelme várhatóan több alkalommal is a cívisvárosra irányul majd.

A Nagyerdő ismét életre kell, ugyanis 20 nagyszínpadi előadás bemutatását tervezi 40 napon keresztül a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft., melyekkel nem csak a helyi, hanem Debrecen vonzáskörzetében élő közönséget, valamint a tágabb belföldi, illetve külföldi turizmus vendégeit is meg kívánja szólítani – mutatott rá Bódor Edit ügyvezető. Kiemelte, a hosszútávú együttműködő partnerek – Centrál Színház, ExperiDance Produkció, Játékszín, Madách Színház, Orlai Produkciós Iroda, Thália Színház – mellett 2016-ban új partnereként köszöntheti majd a Csokonai Nemzeti Színházat, a Harlekin Bábszínházat, az Inversedance | Fodor Zoltán Társulatot, a Manna Produkciót, valamint a Magyar Állami Népi Együttest is. Ennek köszönhetően valóban a műfaji sokszínűség jellemzi a 22. évadot. Magyar és külföldi vígjátékok, bohózat, népi táncjáték, musical műfajai mellett a Nagyerdei Szabadtérin először kerül színre kortárs táncjáték, bábmusical, koncertszínház és klasszikus nagyoperett is.

A Szabadtéri 22. évadának nyitóelőadásaként Szörényi és Bródy ikonikus rockballadája kerül színre a Csokonai Nemzeti Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Színpad koprodukciójában. A darabban a kitűnő debreceni színészek Katona Kinga, Mercs János, Papp István, Kiss Gergely Máté mellett, a Nemzet Művésze, Blaskó Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész játszik – hangsúlyozta Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója. Az előadással a debreceni kőszínházi évad mintegy első ízben, szimbolikusan nyújtja át a stafétát 2016. évi debreceni nyári színházi évadnak. Üdvözölte és egyben megköszönte a lehetőséget, hogy egy új helyszínen is megmutathatja a Csokonai Színház a társulat erejét, a színművészek tehetségét.

Mindig izgalmas kilépni a színház kőfalai mögül a szabadtérre, mondta Mészáros Tibor, a Csokonai Nemzeti Színház színművésze, a darab rendezője. Az pedig külön inspiráció a társulat számára, hogy a debreceni kötődésű Sarkadi Imre novellájából, a töredékben maradt drámából, a Bródy János dalszövegeivel és Szörényi Levente zenéjével legendássá vált rockballadájából alkothatnak egy új előadást.

Bálint Albin, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. kulturális menedzsere elmondta, soha nem látott mennyiségű táncszínházi előadás lesz a debreceni szabadtéri színház történetében. 2016-ban a Szabadtéri Színpad táncelőadásai kelet- és nyugat-európai, valamint tengerentúli kalandozásra invitálják a Szabadtéri Színpad táncelőadások iránt érdeklődő nézőit, Erdélytől Párizson át egészen Hollywoodig, amely lehetővé teszi, hogy a nemzetközi közönség is élvezhesse ezeket az előadásokat. Tokió, Róma, München, Amszterdam, Berlin és Tel-Aviv után a debreceni szabadtéri színház történetének legnagyobb szabású színházi produkciója, a Csárdáskirálynő érkezik július 6-án,7-én Debrecenbe. A Budapesti Operettszínház egész világot bejárt legendás szuperprodukciója, a teljes élő zenekarral és több mint 140 közreműködővel kerül színre. A szakember egy új és fontos szolgáltatásra is felhívta a figyelmet. Az esetleges kedvezőtlen időjárási körülmények miatt, ha a jegyvásárló regisztrál a szabadtéri e-mail és hírlevél rendszerére, akkor gyors, közvetlen és személyre szóló tájékoztatást kaphat a programokkal kapcsolatos változásokról.