Adósságtörlesztő emlékkiállítás

Bíró László József (1899-1985) emlékére A golyóstolltól az automata sebességváltóig címmel a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény ad otthont annak a vándorkiállításnak, amely a Magyarországról Dél-Amerikába vándorolt magyar feltaláló és svájci gyáros, a magyar nehézipar egyik megteremtője munkásságát, és leghíresebb találmánya, a golyóstoll történetét meséli el. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum régi adósságot törleszt, hiszen az egyik kiemelt feladata éppen az, hogy bemutassa azokat a magyar feltalálókat, kreatív fejlesztőket, akik hatással voltak a tudomány és a technika világára.

DSC_6682_01

Bíró a felfedezés pillanatáról így ír könyvében: „Folyton az járt a fejemben: nem alkothatnék-e én is valami hasonlót egy hordozható készülék formájában? […] Egy parányi hengerecskét képzeltem el, akkorát, mely egy író-szerszámba alkalmazható, és melynek az a lényege, hogy a festéket automatikusan felszedve, működés közben nyomot hagy a papíron […] Henger helyett tehát valami másra van szükségem, egy olyan idomra, mely minden irányban egyformán gördülhet. Mivel helyettesítsem hát a hengert? […] Villámcsapásként futott végig agyamon a megoldás: golyóval!!!”
Az ötlet, hogy a tintát egy vékony csövön elhelyezett golyó vigye fel a papírra ugyan nem Bírótól származik, hiszen John Laud jó ötven évvel korábban szabadalmaztatott hasonló találmányt Amerikában, ám Bíró volt az, aki tökéletesítette a módszert, feltaláló társával, Goy Andorral közösen. Bár a második világháború szétszakította a feltaláló párost, közös találmányuk mégis örökre nyomot hagyott. Az 1938-ban szabadalmaztatott, alig háromnegyed százados golyóstoll lehetővé tette a világ számára a könnyebb és gyorsabb írást, felgyorsította a kommunikációt, és ezáltal mindennapi életünket.
Az emigrálása előtt a II. kerületben lakó Bíró László nevéhez fűződő világhírű találmány történetét bemutató kiállítás – amelynek az ünnepélyes megnyitóján a magyar polihisztor-feltaláló lánya, az Argentínában élő Biro Mariana is tiszteletét tette – Rácz Sándor és felesége magángyűjteményéből készült, az Argentin Nagykövetség és a II. kerületi Önkormányzat támogatásával. Rácz Sándor kutatómunkája során hazánkban eddig mindössze egy Bíró tollat lelt fel, amely a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdonában van.
A kiállítás augusztus 20-ig, keddtől szombatig, 10.00 és 16.00 óra között látogatható a Bem József utca. 20-as szám alatt.