Áder gratulált Porosenkónak a megválasztásához

Táviratban gratulált Áder János köztársasági elnök Petro Porosenkónak, akit vasárnap választottak Ukrajna elnökévé. A levelet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatta el csütörtökön az MTI-hez.

    Áder János hangsúlyozza, bízik abban, hogy Porosenko megválasztása hozzájárul Ukrajna stabilitásának, egységének és európai útválasztásának megerősítéséhez. E törekvések mellett Ukrajna lakossága is egyértelműen kiállt, amikor nagy számban vett részt az elnökválasztáson, és meggyőző arányban szavazott Petro Porosenóra – írta.
    A köztársasági elnök kiemelte: mélyen átérzi az új ukrán elnök által vállalt felelősséget, és üdvözli eltökéltségét a szeparatista tendenciák enyhítésére, Ukrajna területi integritásának megőrzésére, az ország előtt álló komoly kérdések mielőbbi megoldására.
    “Biztosíthatom, hogy Magyarország a jövőben is kiáll Ukrajna függetlensége, stabilitása, szuverenitása és területi integritása mellett, és kész tovább bővíteni az országaink és népeink között kialakított széleskörű együttműködést” – emelte ki a magyar államfő.
    Áder János hangsúlyozta, különösen fontosnak tartja azt a megértést, amelyet az új ukrán elnök az ukrajnai magyar kisebbség iránt mutat. Ezt bizonyítja a Petro Porosenko és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) között május elsején aláírt megállapodás is.
    “Ígéretesnek tűnik, hogy a jelek szerint Elnök Úrnak máris sikerült megtalálnia a hangot az ukrajnai magyarokkal, akik készek kivenni részüket az ország megújításából” – írta gratuláló táviratában a köztársasági elnök.

Forrás:MTI