Adatokat gyűjt a XVI. kerületi polgármester, vizsgálatot kér az ellenzéki jelölt

 A mai napon Dr. Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökéhez fordultam, mert véleményem szerint a XVI. kerületi polgármester jogszabályi felhatalmazás nélkül kér személyes adatokat a kerület lakosaitól.

A Szövetség a XVI. Kerületért képviselői szeptember 10-én a XVI. kerületi közétkeztetési helyzet javítására több javaslatot fogadtattak el a kerületi önkormányzati képviselőtestület ülésén. A polgármester ennek kapcsán többek között egy véleményeket összegyűjtő Facebook csoportot alapított, melyben a tagság feltételeként a kerületi szülőktől olyan adatok megadását kéri gyermekeikről, melyek alapján a gyermek és a szülő egyértelműen beazonosíthatóvá válik.

Úgy vélem, a polgármester nem csupán szabálytalanul kezdett adatgyűjtésbe, de az így megszerzett adatok esetleges későbbi felhasználása is kérdéseket vet fel. Ezért kértem állásfoglalást Dr. Péterfalvi Attilától az adatvédelmi hatóság elnökétől.
A közétkeztetés ügye az egyik legégetőbb probléma országszerte, így a XVI. kerületben is, ezért a Szövetség a XVI. Kerületért képviselőjelöltjei a lehető legszélesebb, a szülők igényeit maximálisan tartalmazó megoldást akarnak elérni. Ehhez azonban csak törvényes eszközöket kívánunk felhasználni és erre szólítjuk fel a kerület többi politikusát – így a polgármestert – is. – írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében

Kolozs András, Szövetség a XVI. Kerületért önkormányzati képviselőjelöltje,  az MSZP XVI. kerületi elnöke.