A zene világnapja – Hegedűgála a Müpában

2013. október 1-én nagyszabású karitatív hegedűgálát szervez az idén jubiláló MUS-E Program a Művészetek Palotájában. A fellépők a magyar és nemzetközi zenei világ kimagasló sztárjai: Kelemen Barnabás, Kathy-Horváth Lajos, Lajkó Félix és Somogyi Barnabás. Az előadók mellett az Erkel Ferenc Kamarazenekar és Szakcsi Lakatos Béla is színpadra lépnek.

A MUS-E (Musique – Europe) multikulturális mintaprogramot 1993-ban Yehudi Menuhin

indította útjára, amelynek célja az elfogadásra, kreativitásra nevelés a művészetek által. A koncert célja pedig az, hogy ezen programot a bevételek által támogassa és ezzel rengeteg, hátrányos helyzetű kisiskolást megismertessen Menuhin álmával , ami az elit művészképzés helyett társadalmi célzatú törekvést jelent és a művészetek emberformáló erejét használja fel.

A koncert tisztelgés Yehudi Menuhin előtt, akinek nem csak ezt a kiemelt napot köszönhetjük, hanem azokat a gondolatokat, amelyek mentén négy ennyire különböző szólista játszhat egy este, egy színpadon, egymással tökéletes egyensúlyban. Somogyi Barnabás (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges tehetségek osztályának hallgatója) Telemann 1. B-dúr fantáziáját adja elő. Kelemen Barnabás Mozart A-dúr hegedűversenyét játssza az Erkel Ferenc Kamarazenekar közreműködésével. Kathy Horváth Lajos – Menuhin egykori tanítványa és tanársegédje – Sarasate-t játszik és kortárs improvizációkat mutat be Szakcsi Lakatos Bélával. Végül Lajkó Félix következik, akinek új nagylemeze az WMCE toplistájának élére került.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*