„A Werk kapukat nyit előttünk – nekünk csak be kell lépnünk”

  1. február közepén újra indul a Werk Akadémia Képzőművészeti menedzser képzése többek között olyan oktatókkal, mint Hegedűs Orsolya, Bencsik Barnabás, Kovács Krisztina, Gulyás Gábor, Erdélyi Szabolcs és Révész Emese. A képzés során a hallgatók megismerhetik a műtárgypiac hazai és nemzetközi trendjeit és a hazai piac legkiemelkedőbb galériáival együtt dolgozva bepillantást nyerhetnek a kortárs műkereskedelem és művészek világának legapróbb részleteibe. 2016. január 28-án a Werk Akadémia nyílt napján az érdeklődők megismerkedhetnek az induló Színházi menedzser, Zenei menedzser és Rendezvényszervező szakok mellett a Képzőművészeti menedzser képzéssel is.

„Az Akadémia átfogó, esszenciális képet ad és egy olyan erős szakmai kapcsolatrendszert segít kiépíteni, amely ha megfelelő elhatározással párosul, akkor célba ér az ember” – állítja a szakról a tavaly végzett hallgató, Dudek Matild. Matild a Werkbe céltudatosan érkezett, pontosan tudta, hogy céljai eléréséhez egy olyan tudásbázisra van szükség, amelyet a Werk képzése tökéletesen meg tud neki adni. „Létrehoztam egy céget, amellyel a magyar és a spanyol kulturális kapcsolatok szorosabbá tételén dolgozunk. Szeretnék egy hosszabb távú együttműködést kialakítani azokkal a kortárs művészekkel, akik csatlakoznak a programhoz. Magyar galériáknak lehetőséget biztosítunk Madridban, hogy bemutatkozzanak különböző vásárokon, illetve spanyol művészeknek segítünk, hogy Magyarországon ismertté váljanak. Szeretném ezt a két világot egy kicsit közelebb hozni egymáshoz.” A vállalkozás a képzőművészeten túl a társművészetekre is odafigyel. November 6-án Madrid egyik legnevesebb kulturális intézményében, a Circulo de Bellas Artesben szervezett egy estet. Az Átváltozások című koncerten a spanyol közönség megismerhette a magyar jazz négy kiválóságát: Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszerest, Borbély Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas fúvóst, Dörnyei Gábor világhírű dobost és Lantos Zoltán hegedűművészt. „A Werk abban segít, hogy belekóstoljunk egy kicsit a művészet világába.  Ha az ide érkező diák már rendelkezik egy alapvető érdeklődéssel és érzékenységgel, de nem tudja pontosan, merre induljon el, a Werk megmutatja az irányt. Úgy is mondhatnám, hogy bepillantást enged a „függöny mögé”. A pálya legkiválóbb szakemberei adják át a tapasztalatukat, megismerjük, hogy ők, akik aktívan dolgoznak a szakmában, hogyan látják a tendenciákat, folyamatokat. A Werk egy lehetőség: kapukat nyit, az pedig, hogy belépünk-e, már rajtunk múlik”.

A tavaly végzett Kun Saci is a képzés erős gyakorlatorientáltságát emeli ki. „Az első félévben általános betekintést kaptunk a szakmába, a második félévben pedig a terület gyakorlati részét ismertük meg. A képzés zárásaként egy nagy, átfogó projektet hoztunk létre, ebben az addig megszerzett valamennyi tudásunkat hasznosíthattuk. A csoport önálló kiállítást kellett létrehozzon, és ez tökéletes gyakorló terep volt számunkra. A Dis//Connected címmel rendezett kiállításra három neves kortárs galéria, a Várfok Galéria, az Inda Galéria és az acb Galéria fiatal művészeinek alkotásaiból készítettünk egy válogatást, amelyet az akkor felújított és megnyílt Tesla Budapestben mutattunk be.  Végigjártuk, mit is jelent egy kiállítást megszervezni: kitaláltuk a koncepciót, egyeztettünk a galériákkal, kiválasztottuk a képeket, beszéltünk a művészekkel, intéztük a pr-t, installáltuk az anyagot, a végén pedig visszaszállítottuk a képeket a galériákba. Csodálatos volt a munka fázisait végigjárni a vizsgánkat irányító kiváló szakemberekkel.”

A Werk Akadémia képzőművészeti menedzser képzése február közepén indul a Színházi menedzser, Zenei menedzser, Rendezvényszervező és GasztroWerk képzésekkel párhuzamosan. A Werk Akadémiáról és a szakokról a január 28-ai nyílt napon kaphatnak felvilágosítást az érdeklődők.