A tanévkezdés napján az utolsó adományokból vásárolt tanszercsomagokat is átadta az Ökumenikus Segélyszervezet

A határon túlra is hétfőn indultak a tanszercsomagok

Az iskolakezdés az év egyik legkritikusabb időszaka a családi költségvetés szempontjából. Az Ökumenikus Segélyszervezet sokéves tapasztalatát erősítette meg a Nézőpont Intézet által készített reprezentatív kutatás is a magyar családok beiskolázási kiadásairól. Az augusztus végén végzett telefonos felmérés szerint minden második, iskoláskorú gyermeket nevelő háztartás komoly tehertételként éli meg a tanévkezdést, sokuk csak más kiadások rovására vagy családi és baráti kölcsönből, nagy ritkán hitelből képes fedezni a beiskolázással járó kiadásokat. Az Ökumenikus Segélyszervezet – immáron második alkalommal – azzal a célkitűzéssel indította el „Iskolakezdés együtt!” segélyakcióját, hogy 1000 rászoruló gyermeknek jelentős, kézzel fogható segítséget nyújtson már az első becsöngetés előtt, és lehetőség szerint év közben is minél többüknek tudjon folyamatos támogatást nyújtani a szegénység okozta hátrányok leküzdésében. A segélyprogram a 1353-as telefonszámon egészen 2013. szeptember 30-ig hívásonként 250 forinttal támogatható.

A közösség ereje: két hét alatt összegyűlt az 1000 tanszercsomagra való adomány

A segélyprogramhoz az elmúlt szűk két hétben sokan csatlakoztak, így az akció elérte célját, s a pénzadományokból kézzelfogható segítség lett! Szeptember 2-án, hétfőn, a tanévkezdés napján egy egész osztálynyi gyermek vett át tanszercsomagot a Segélyszervezet munkatársaitól és önkénteseitől, köztük Teszári Nóra műsorvezetőtől és Baricz Gergő, énekestől. Az átadáson részt vett Károlyi Zsuzsanna, az akció mellé álló E.ON kommunikációs vezetője és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója is. A személyre szabott, az E.ON által további sportszerekkel gazdagított iskolakezdési csomagok átadása után útnak indult a Segélyszervezet autója, mely kárpátaljai és az erdélyi gyermekek számára juttatja el a tanszercsomagokat. Bár a mai napon saját tanévkezdéssel járó anyai kötelezettségei miatt nem tudott részt venni, de az elmúlt héten több alkalommal is bekapcsolódott a segélyakcióba Wolf Kati énekes, a szervezet önkéntese.

Köszönetmondás

Az Ökumenikus Segélyszervezet felhívását ezúttal is sokan meghallották: a 1353-as adományvonalat felhívók több mint 30.000-es tömege, a segélyszervezet adománykérő levéllel megszólított rendszeres adományozói körének számos tagja, valamint a www.segelyszervezet.hu/iskolakezdés online adományozási felület látogatói. Az adományok összesítése még tart, de a becslések szerint a magánadományozóktól érkezett felajánlások összege meghaladja a 10 millió forintot. Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója az átadáson külön köszönetet mondott a kezdeményezés mellé álló vállalati partnereknek is, akik hozzájárultak az adománygyűjtés eredményességéhez. Így az E.ON-nak, amely 7 millió forinttal és 1000 sportszercsomaggal, a LogMeIn informatikai vállalatnak, amely 1 millió forinttal, továbbá a  Magyar Postának, amely logisztikai támogatással segítette az akciót. A tanszerek beszerzésében a Herlitz Hungária Kft. segített oly módon, hogy nagy kedvezménnyel adott jó minőségű, új iskolaszereket, illetve a napokban iskolatáska-csere programjának keretében számos használt, de jó állapotú táskát juttat el a segélyszervezethez. Az akcióhoz csatlakozott a Zöld Pardon is, akik saját szervezésben, a maguk által gyűjtött tanszereket ajánlották fel, melyből a Segélyszervezet szeptember folyamán még több családnak tud segíteni. A kampány kommunikációját az ACG kommunikációs ügynökség segítette, továbbá a CinemaCity mozi-üzemeltető vállalat és az Ökumenikus Segélyszervezet számos médiapartnere, akik térítésmentesen tették lehetővé tették az adománygyűjtő szpotok, hirdetések tömegekhez történő eljuttatását. Az idei adománygyűjtő kampány üde színfoltja volt a Tranzit Fesztivállal való együttműködés, melynek keretében a fesztivál résztvevőit a Quimby koncert előtt hívták „egyszerre adományozásra”, azaz a 1353-as adományvonal közös felhívására.

Több mint segély: ESÉLY

Az 1000 tanszercsomag szétosztása a tervek szerint valósult meg. Az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci, szolnoki, orosházi, kastélyosdombói és budapesti átmeneti otthonaiban lakók, az olaszliszkai, szendrői és a soroksári (Budapest) szociális és fejlesztő központok látókörében élők, továbbá az Országos Segélyközpontot megkeresők illetve erdélyi és kárpátaljai tanulók részesültek a segítségből.

A Segélyszervezet országos intézményhálózatán keresztül 300 gyermek számára biztosít év közben is folyamatos, szakértői segítséget a szegénység okozta hátrányok leküzdéséhez. Hosszú távú programjai – fejlesztőpedagógusaink személyre szabott rendszeres foglalkozásai, szociális munkásaink folyamatos törődése, közösségi programjaink – legtöbbjüknek az egyetlen esélyt jelentik szerencsésebb sorsú társaikhoz való felzárkózásra.   Az 1000 csomag összeállításához szükséges pénzen felül beérkező adományokat a Segélyszervezet a 300 gyermek felzárkózását elősegítő egész éves munka a támogatására fordítja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*