A nyári vezetésre is fel kell készülni

Minden autós tudja, hogy még mielőtt a hőmérséklet fagypont alá süllyedne, alaposan fel kell készítenie járművét a téli szezonra. Az AAA AUTO tapasztalatai szerint azt már jóval kevesebben tudják, hogy a nyári vezetés is hasonló előkészületeket igényel. „Az idén megint nagyon hirtelen köszöntött be a tavasz, de úgy tűnik, sok autós még nem vette észre ezt” – állítja az AAA AUTO vezérigazgatója, Karolína Topolová. „A biztonság és a mobilitás elvesztése miatti aggodalom a tél beállta előtt gépkocsijuk megfelelő felkészítésére ösztönzi az autósokat. Nyáron azonban nincsenek annyira tudatában a veszélyeknek, pedig nem szabadna alábecsülniük a nyári szezonra való felkészülés fontosságát sem.”

Az első feladat a téli gumik nyárira cserélése. A téli gumi – útviszonyoktól függően – általában március végéig kötelező, és ha a napi átlaghőmérséklet tartósan meghaladja a 7 Celsius fokot, az autósoknak érdemes végrehajtaniuk a gumicserét. „A téli gumi használata nyáron növeli az üzemanyag-fogyasztást, rontja az úttartást és az utazás kényelmét, ráadásul esőben kevésbé biztonságos” – figyelmeztetett Karolína Topolová. „A téli gumik puhább anyagból vannak, mint a nyáriak, ezért magasabb hőmérsékleten túlmelegednek, ami nem kívánatos és főként veszélyes, mert megnöveli a fékutat.”

A tavasz ideális időszak a klímaberendezés szervizelésére is, hiszen ez a rendszer egész biztosan komoly igénybevételnek lesz kitéve nyáron. A megfelelő működés ellenőrzését, a hűtőfolyadék feltöltését és a pollenszűrő cseréjét tanácsos szakemberre bízni. Mivel a szűrőt eltömítik a különféle mikroorganizmusok és gombaspórák, az arra érzékenyeknek különösen ügyelniük kell az évenkénti cserére – nem csupán a hatékonyabb légkondicionálás, hanem a potenciális allergiás reakciók megelőzése érdekében is.

A tavaszi átvizsgálás alkalmával a hűtő- és a fékfolyadék szintjét, valamint a fékrendszer (a tömlők és csővezetékek szivárgásmentességét) és a lengéscsillapítók működését is ellenőrizni kell. Célszerű az akkumulátor megfelelő töltöttségét is megvizsgálni. A levegő- és az üzemanyagszűrők állapotának ellenőrzése és szükség esetén cseréje szintén az ellenőrzés része.

Végül pedig, a téli szennyeződéstől és sólerakódástól is meg kell szabadulni. „Javasoljuk, hogy az autósok keressenek fel egy autómosót, és válasszanak olyan programot, amely az alvázmosást és a viaszos öblítést is magában foglalja. A szervizben tett látogatás alkalmával pedig a motorházat is érdemes szakszerűen kitisztíttatni” – tette hozzá Karolína Topolová. Véleménye szerint a rendszeres átvizsgálás során az ablaktörlő gumipengéjének ellenőrzésére és szükség esetén cseréjére is sort kell keríteni.