A napirend utáni felszólalásokkal zárta hétfőn délután munkáját az Országgyűlés

Varju László (független) álláspontja szerint 2020-ig lenullázta a kormány a Pest megyei településeket azzal, hogy nem döntött korábban arról, hogy leválasztja azokat Budapestről.
Ágh Péter (Fidesz) Széll Kálmán Vas megyei kötődéseit felidézve a volt miniszterelnök halálának 100. évfordulójáról emlékezett meg.
Sallai R. Benedek (LMP) a Túrkevéről gulágokba hurcolt emberekről emlékezett és az Akikért a harang sem szól című kötetből idézett személyes történeteket.
Mesterházy Attila (MSZP) a magyar-amerikai kapcsolatokat értékelte, utalva arra, hogy Colleen Bell nagykövet kritikus beszédet mondott a közelmúltban. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában a kapcsolatok javulásáról beszélt, utalva a biztonságpolitikai együttműködésére. Azt is mondta: a gazdasági kapcsolatok is dinamikusan fejlődnek.
Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) közös nemzeti ügyként hivatkozott a gyermekéhezés felszámolására és bírálta, hogy kormánypárti politikusok nem támogatták az erre irányuló civil kezdeményezést. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára azt felelte: az MSZP politikai kampányt, a kormány pedig a munkát folytatja. Kifejtette: közel negyed millióval csökkent a szegénységnek kitett emberek száma a kormányzati intézkedések hatására, a gyermekétkeztetésre szánt keretet pedig megduplázták a szocialista kormányokhoz képest.
Ander Balázs (Jobbik) társadalmi válságokról beszélt, megfogalmazta aggályait az integráció sikerességére vonatkozóan.
Lukács László György (Jobbik) arról beszélt, hogy az OECD legújabb tanulmánya nem éppen hízelgő képet fest a magyar egészségügy helyzetéről, rögzítve számos betegségnél, hogy Magyarország az élbolyban van.
Novák Előd (Jobbik) felidézte, hogy Simicska Lajos és üzlettársai állami megrendeléseiről vizsgálóbizottságot kezdeményeztek, és miután ez meghiúsult, a rendelkezésükre álló adatok alapján tettek feljelentést. Egy konkrét példát említett, amit szavai szerint lesöpört az ügyészség. Miután megromlott a viszony Simicska Lajossal, most talán hajlandók ilyen  bizottság létrehozását támogatni. Dömötör Csaba államtitkár azt javasolta, a politikus a fenti kérdéseket a Simicska Lajoshoz kötődő médiumoknál is tegye fel. Szerinte kétszínű magatartást tanúsítanak, Vona Gábor pártelnök nemrég azt mondta, a Jobbik korrupcióellenes ügyészségét Simicska Lajos vezethetné.
Gúr Nándor (MSZP) arról beszélt, hogy Magyarország nemzetközi tekintélyét a kormány sárba tiporja, bármit és annak ellenkezőjét “lehazudja”. Nem véletlen, hogy 600 ezer ember elhagyta az országot, a kormány elüldözte őket – mondta, és kitért a szegénység egyre nagyobb arányú növekedésére.
Kész Zoltán (független) Örkény István: Tóték című regényét idézte, majd rámutatott: ma egész Magyarország dobozol, s a profi futballra, a sokszor üres stadionokra többet költenek, mint felsőoktatásra.
Z.Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a demográfiai fórumon előrelépés nem történt, a diagnózis eddig is megvolt, de a terápiát tekintve nincs új elem. A Jobbik szerint csak a megdőlt korfa kiegyenesítése, a saját reprodukció a járható út – mondta. Kritikai hangon kitért azokra az álláspontokra, amelyek a bevándorlásra lehetőségként tekintenek. Dömötör Csaba államtitkár közölte: a bevándorlást nem lehetőségnek tekintik, hanem olyan dolognak, ami veszélyezteti kultúránkat és életformánkat. Olyan körülményeket szeretnének teremteni, hogy a fiatalok megtalálják számításukat – jelezte és kitért a fiatalkori munkanélküliség csökkentése terén elért kormányzati eredményekre.
Szilágyi György (Jobbik) azt mondta, hogy a kéményseprőknél tragikus létbizonytalanság uralkodik, a pályaelhagyás mára drasztikus méreteket öltött. Ez tarthatatlan, előbb-utóbb a családok biztonsága is veszélybe kerül – közölte. Azt kérte, az érintett szervezetekkel üljön tárgyalóasztalhoz a kormány.

Az elnöklő Sneider Tamás az ülésnapot lezárta. Az Országgyűlés jövő hétfőn folytatja munkáját.

Forrás:MTI