A mellrák elleni kampány indult a Szigeten

A Sziget fesztiválon, a Civil Szigeten indította el idén mellrákellenes kampányát szerdán a Egészség Hídja Összefogás Egyesület és a Rák Ellen az Emberért, a Holnapért Alapítvány.

    A Civil Szigeten a Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány sátra adott helyszínt a 2015-ös kampány nyitóeseményének, ahol a betegszervezetek – többek között a Mellrákfórum, a Mellrákinfó és a Pink Bolero Egyesület – összefogásával túlélők történeteit is felelevenítették.
    Berencsi György, a Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány vezetője a kampányindító beszélgetésen hangsúlyozta: ha időben felismerik a mellrákot, akkor a betegség gyógyítható.
    Az önvizsgálat és a szűrések fontosságára történő felhíváson túl az idei eseménysorozat új üzeneteket is megfogalmaz, és kiemelt célja a metasztatikus (előrehaladott) emlőrák új terápiás lehetőségeinek megismertetése – közölte.
    Bittner Nóra, az Országos Onkológiai Intézet onkológus főorvosa, a Magyar Rákellenes Liga elnökségi tagja elmondta, hogy az emlőrák a leggyakoribb daganatos női megbetegedés, ám viszonylag jól kezelhető, késlekedni azonban nem szabad a terápiával.
    Igaz ez még akkor is, ha az emlőrák-terápiák evolúciója újabb mérföldkőhöz érkezett: az innovatív hatásmechanizmusoknak köszönhetően az új kezelések eddig nem látott hosszúságú, teljes túlélést biztosítanak a metasztatikus HER2-pozitív emlőrákos betegek – az összes mellrákos 20-25 százaléka – körében – számolt be.
    Kozó Liza mellrákellenes aktivista arra figyelmeztetett, hogy az emlőrák nemcsak az idősebbekre veszélyes, akár már a huszonéveseket is érintheti.
    Az Egészség Hídja és a Rák Ellen Alapítvány idei célkitűzése, hogy minél több, mellrák ellen küzdő szervezetet vonjon be a kampányba, igazán széles összefogást létrehozva az októberi, emlőrák elleni küzdelem hónapjára.

Forrás:MTI