A megemlékezés virágai- temetés után

Horn Gyula beírta magát a német történelembe.

Ezrek vettek részt Horn Gyula, volt szocialista miniszterelnök temetésen. Hazai és külföldi politikusok, volt és jelenlegi miniszterelnökök egymás mellett foglaltak helyet. A külföldön igen nagy megbecsülésnek örvendő, volt miniszterelnökről Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke beszédében elmondta,  Horn Gyula hazája és Európa nagy szülöttje volt. Pályafutásának üzenete, hogy a magyarok Európához tartoznak, és ezt még a nehéz időszakokban sem szabad soha elfelejteni.

 A németek soha nem fogják elfelejteni a néhai külügyminiszter, és a magyarok közreműködését a határnyitásban és Németország újraegyesítésében- emlékezett Hans-Dietrich Genscher, a határnyitás előkészítésében részt vevő egykori német külügyminiszter.

 Katona Béla, az Országgyűlés korábbi elnöke beszédében megemlékezett Horn Gyula elmaradt hazai kitüntetéséről. Utalt arra, hogy Sólyom László 2007-ben megtagadta Horn Gyula kitüntetését. Sólyom László és Schmitt Pál, volt köztársasági elnök is jelen volt a temetési szertartáson.

 A késő délutáni órákban újabb és újabb látogatók érkeztek a friss sírhoz. A ravatalt nehézségekkel, és igen nagy körültekintéssel tudták csak lebontani a szakemberek, hiszen szünet nélkül érkeztek a friss virágok, és a néhány percig csendben megálló, emlékező civilek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*